Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic psihiatru: Copiii care adorm târziu riscă să dezvolte tulburări psihice

Medic psihiatru: Copiii care adorm târziu riscă să dezvolte tulburări psihice

Știi deja că disciplina somnului este foarte importantă pentru un copil aflat în plin proces de dezvoltare. Nu degeaba le tot spunem celor mici că trebuie să doarmă ca să crească mari, nu? Însă copiii nu cresc doar fizic în somn, ci și mental, pentru că odihna favorizează alte procese fiziologice.

Mulți dintre noi probabil ne amintim că aveam ora fixă de culcare și că nu era chip să îi convingem pe părinți să mai stăm „doar puțin”. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat și în multe cazuri copiii sunt cei care îi trimit la culcare pe părinți, în timp ce ei se culcă tot mai târziu, pe măsură ce înaintează în vârstă.

Psihiatrul Jose Ferreira Belisario atrage atenția că acei copii care dorm puțin pot experimenta incapacitate de a se concentra, anxietate și alte tulburări. În timp ce copilul doarme hormonii de creștere își fac treaba, în special în acea fază de somn foarte profundă. Dacă un copil merge târziu la culcare, hormonii nu vor avea timp să „lucreze” așa cum trebuie și de aici pot apărea o mulțime de probleme.

Hormonul de creștere își începe activitatea în a patra etapă a somnului, undeva în jurul orei 00.30. Studii imagistice au arătat că un copil care se culcă devreme are zone ale creierului mai bine dezvoltate decât ale unui copil care adoarme târziu.

Ca părinți trebuie să acceptăm că atunci când un copil nu merge la culcare la o oră potrivită este o problemă de sănătate. Nu este un obicei, nu este o întâmplare și nu este deloc în regulă, deși la început s-ar putea să îți spui că nu are ce să se întâmple. Acceptarea este primul pas dintre măsurile pe care trebuie să le iei pentru a-ți disciplina copilul atunci când are un program haotic de somn.

Reguli indispensabile pentru disciplina somnului:

Stabiliți un program clar pentru cum vă petreceți timpul seara. Faceți ordine, vă jucați, vă uitați la tv, luați cina, faceți baie și mergeți la culcare la ore fixe. Poate la început va fi dificil, mai ales când copilul deja are obiceiuri proaste când vine vorba de somn, însă în timp toate acestea vor deveni o rutină. Programul este de folos și pentru adulți, nu doar pentru copii.

Asigurați-vă că în casă este o atmosferă plăcută și relaxată. După o anumită oră evitați zgomotele puternice, muzica ascultată tare, discuțiile energice. Pentru a putea merge liniștit la culcare este nevoie de un mediu liniștit. Discutați despre ce s-a întâmplat peste zi și arătați-i copilului că este în siguranță, mai ales dacă a trecut prin lucruri neplăcute.

Mergeți în pat doar când este ora pentru somn. Nu vă jucați în pat, nu luați o gustare în dormitor, nu faceți alte activități, ci învățați-l pe cel mic că patul este asociat cu odihnă și cu somnul și odată ce veți stinge lumina va adormi în scurt timp.

Stingeți luminile sau creați o atmosferă obscură, chiar și când cel mic va spune că se teme de întuneric. Găsiți metode pentru a-l ajuta să își învingă frica pentru că nu se doarme la fel de bine cu lumina aprinsă, iar melatonina nu își va putea face treaba în timpul somnului.

Mâncați ceva ușor seara și niciodată chiar înainte de culcare. Un stomac încărcat poate provoca disconfort și chiar coșmaruri.

Fiți un exemplu pentru copil! Nu îi puteți cere lui să fie disciplinat când vine vorba de a merge la culcare, însă voi, părinții, să sporovăiți apoi toată noaptea. Disciplina somnului este bună și pentru adulți! Iar pentru copii este cea mai sigură cale spre sănătatea emoțională și mintală.

Sursa: copilul.ro, foto simbol: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate