Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Rețeta dimineților ușoare pentru părinți

Rețeta dimineților ușoare pentru părinți

Adeseori, diminețile în familiile cu copii se pot transforma într-un calvar atât pentru părinți, cât și pentru pici, trezitul de dimineață fiind marea neplăcere a copilului. Întotdeauna trebuie să „tragi” de el până abia deschide ochii, dar ce să mai zici de răbdarea de care trebuie să dai dovadă până îl vezi pregătit de școală și ieșit din casă fără întârzieri. E o situație cu care se confruntă orice părinte și se pare că nu e atât de ușor de evitat.

Nu e ușor, dar nici imposibil. Mai ales dacă înțelegi cât este de important felul în care începi o nouă zi, zâmbetul, căldura sufletească și liniștea fiind indispensabile pentru a asigura întreaga zi cu bună dispoziție.

Cumpără un ceas cu alarmă

La primele ore ale dimineții ceasul trebuie să sune în toate camerele din casă. Fiecare persoană din casă, inclusiv copilul, trebuie să audă, respectiv și să se obișnuiască cu semnalul de trezire pe care-l dă alarma. Nu este indicat să vii să tragi de el în fiecare dimineață să se ridice din pat. Foarte mult va ajuta, dacă va alege ceasul chiar copilul, la fel și melodia care-l va trezi zilnic.

Îndulcește trezitul cu o îmbrățișare sau un pupic

Ce ar putea fi mai frumos, decât o îmbrățișare și un zâmbet dulce la primul contact cu lumina de dimineață? Este recomandat să o faci, astfel trecând peste orice supărare de seară și începând o nouă zi cu o dispoziție bună, ce-și va lăsa amprenta pe toată ziua.

Planifică toate activitățile de la trezire până la plecare

Începând cu trezirea și până la ieșirea din casă totul trebuie să decurgă organizat după un plan bine pus la punct de către părinte. De exemplu: înveți copilul să se spele pe față și pe dințișori imediat după trezire, timp în care tu prepari micul dejun, apoi să se îmbrace înainte de a mânca, și abia când va lua el micul dejun, reușești să te îmbraci și tu. Deci, așa veți reuși să ieșiți la timp din casă!

Pune-l să-și pregătească hăinuțele încă din seară

Este bine să-i deprinzi acest obicei încă de la grădiniță, astfel evitând problemele de genul acesta în timpul când va fi școlar. Întotdeauna hăinuțele trebuie pregătite de cu seară pentru a doua zi, iar dacă apar întrebări de ce, îi motivezi prin faptul că doar așa va reuși să doarmă mai mult în fiecare dimineață.

Fă-i un orar fix și în privința orelor de culcare

Oscilațiile orelor de culcare dau peste cap tot organismul și starea de spirit a copilului. Copilul trebuie să respecte programul pentru că dacă se culcă târziu, se trezește morocănos și nu este productiv la școală. În plus, sunt tot mai încurcați și împiedicați dimineața - se îmbracă pe dos, scapă periuța etc. Asta înseamnă timp irosit inutil și o posibilă întârziere la școală.

Pregătește-i din seară pachețelul pentru școală și lasă-l pe el să-și facă ghiozdanul

Oricât de obosiți ar fi părinții seara, e indicat să se mai mobilizezi câteva minute pentru a-i pregăti gustarea la școală, iar pe cel mic să-l îndemnâne să facă la fel în cazul ghiozdanului. Nu de alta, dar așa va fi evitată agitația de dimineață, având timp destul pentru igienă, mic dejun etc.

Alege tipuri simple de mic dejun

Nu îți complica diminețile petrecând jumătate din timpul pe care-l ai la dispoziție stând în bucătărie și gătind. Alege cele mai simple alimente și rețete pentru micul dejun copios și sănătos al micuțului tău: cereale, iaurt, lapte, fructe,  brioșe etc.

 

Aceste trucuri pot funcționa în cazul școlarilor, dar și a copiilor de grădiniță. Încearcă!

 

 

Sursa: copilul.ro, consultanta-psihologica.com

Sursa foto: desprecopii.com

Share:

Articole recomandate