Constatare experți: Reducerea orarului grădinițelor va afecta veniturile părinților

Constatare experți: Reducerea orarului grădinițelor va afecta veniturile părinților

Scurtarea orarului de lucru al grădinițelor din Republica Moldova, în special al celor din Chișinău, va reduce disponibilitatea forței de muncă de a lucra în sectorul privat, astfel, determinând venituri mai mici în familiile cu copii și în bugetul de stat, sunt de părere reprezentanții „Expert-Grup”. Comentariul vine în contextul în care Ministeru Educației a venit recent cu o asemenea inițiativă, transmite tv8.md.

Autorii comentariului recomandă ca autoritățile să extindă numărul de grădinițe care lucrează 12 ore în orașul Chișinău și alte localități economic active, unde există mai multe locuri de muncă – o creștere graduală până la minim 30% în fiecare sector: „Este o măsură ușor de implementat deoarece toți educatorii din grădinițele de stat deja lucrează în 2 schimburi a câte 7-8 ore, iar alt personal nu este nevoie să se rețină seara”, spun cei de la „Expert-Grup”.

Potrivit analizei efectuate de „Expert-Grup”, orele absolut minime necesare de funcționare a unei grădinițe pentru a acomoda atât părinții angajați la stat, cât și cei de la privat, sunt 7:15 – 18:45, plus câte 15 min la începutul și sfârșitul zilei pentru educatori pentru a pregăti încăperea – astfel devine 7:00-19:00 (ceea ce reprezintă programul actual în puținele grădinițe care au în prezent un regim de 12 ore, acestea trebuind păstrate și extinse ca număr).

Ministerul Educației a venit cu inițiativa de a fi redus orarul de lucru al grădinițelor din țară, inclusiv din Chișinău, cu două ore. Inițiativa de modificare a programului de lucru al grădinițelor vine după ce Direcția generală educație, tineret și sport din Chișinău (DGETS) a efectuat un sondaj în primele luni ale acestui an, iar rezultatele au arătat că doar 13% din copii vin dimineața la grădiniță în intervalul orelor 07.00 și 07.30 și doar 11% din copii pleacă de la grădiniță în intervalul orelor 18.30 și 19.00.

 

Foto simbol: detki.co.il

Adaugă comentariu

Închide