Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

ACTUAL: Cum previi şi tratezi infecţiile cu ENTEROVIRUS!

ACTUAL: Cum previi şi tratezi infecţiile cu ENTEROVIRUS!

Infecţiile enterovirale iau amploare în Chişinău. Centrul de Sănătate Publică din Capitală a anunţat că, potrivit datelor, avem de patru ori mai multe cazuri înregistrate decât în perioada similară a anului trecut, iar cei mai afectaţi sunt copiii care au între trei şi şapte ani. Cum se manifestă, cum previi şi cum tratezi, află din acest articol.

 

SIMPTOME

Infecţia cu enterovirus se manifestă prin simptome diferite: la unii, poate trece neobservată sau provoca doar simptome asemănătoare unei răceli obişnuite, pe când la alţii apar complicaţii severe.

Principalele simptome ale infecţiei cu enterovirus:

- febră de la 38,5 C la 40 C, care persistă timp de câteva zile;

- slăbiciune pronunţată şi frisoane/ friguri;

- dureri în muşchi şi în articulaţii;

Mai târziu pot apărea şi: dureri în gât (angina); greaţa şi voma; durerile abdominale; diareea.

 

TRATAMENT

Nu există medicamente care ar putea bloca înmulţirea enterovirusului în organismul uman. Din acest motiv, medicii prescriu tuturor copiilor şi adulţilor care se contaminează cu această infecţie aşa-numitul tratament simptomatic (un tratament care îl ajută pe om să suporte mai uşor simptomele bolii, până ce organismul acestuia învinge infecţia). În cazul în care boala decurge uşor, antibioticele nu se utilizează. Aportul adecvat de lichide este desosebit de important pentru bolnav.

 

PREVENIRE

În prezent, nu există medicamente care ar putea preveni înmulţirea enterovirusurilor şi dezvoltarea unor complicaţii serioase ale acestei infecţii, însă putem respecta câteva reguli, pentru a scădea la maximum eventualitatea unei îmbolnăviri:

- Spălarea minuţioasă a mâinilor înainte de masă şi după wc, cu apă şi săpun, timp de cel puţin 15 secunde;

- Consumul apei curate, filtrate, din surse sigure. Cea din fântâni, izvoare sau robinet - numai după fierbere;

- Respectarea igienei personale la prepararea bucatelor;

- Spălarea minuţioasă a veselei;

- Igienizarea regulată a încăperilor (aerisirea, dereticarea umedă etc.);

- Evitarea scăldatului în bazinele neamenajate sau în locurile unde este interzis scăldatul;

- Evitarea contactului cu persoane bolnave;

- Adresarea la medicul de familie în cazul apariției semnelor clinice de boală: febra, vomă, diaree, semne de afectare a căilor respiratorii.

 

Cum previi contaminarea celorlalţi membri ai familiei?

Dacă dvs. sau copilul v-aţi îmbolnăvit de infecţia cu enterovirus şi doriţi să-i protejaţi de infecţia respectivă pe ceilalţi membri ai familiei, străduiţi-vă să respectaţi următoarele reguli, recomandă sitemedical.ro:

  • Pe întreaga durată a maladiei şi încă 3 săptămâni după însănătoşire, faceţi în aşa fel, încât copilul să utilizeze veselă/ tacâmuri, prosoape şi albituri personalizate.
  • Străduiţi-vă să vă spălaţi cât mai des pe mâini (mai ales după contactul cu persoana bolnavă şi cu oricare dintre obiectele pe care ar fi putut nimeri particule din saliva sau scaunul acestuia) şi insistaţi ca şi persoana bolnavă să se spele cât mai frecvent pe mâini.
  • Nu sărutaţi persoana bolnavă.
Share:

Articole recomandate