Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cardiolog: Durerea în piept la copii, palpitaţiile, colorit specific al buzelor - semne ale unei boli de inimă

Cardiolog: Durerea în piept la copii, palpitaţiile, colorit specific al buzelor - semne ale unei boli de inimă

Alina Oprescu, medic cardiolog, spune că durerea în piept la copii, palpitaţiile, hipertensiunea arterială și un colorit particular al buzelor - pot fi semne ale unei boli cardiace.

Câteva dintre simptomele ce ar trebui să îi îndrepte pe părinţi către un cardiolog pediatru ar fi: palpitaţiile, pierderea cunoştinţei, oboseala, respiraţia dificilă la efort, un colorit mai particular la nivelul buzelor, durerea în piept, valori ale tensiunii arteriale ridicate, un deficit ponderal şi o curbă ponderală nesatisfăcătoare (în cazul sugarilor), infecţii respiratorii repetate.

De cele mai multe ori consultul realizat de medicul de familie este suficient pentru obţinerea avizului pentru orele de sport de la şcoală. În cazul în care există semne clinice de boală cardiacă, pacientul este îndrumat către specialist.

Există boli cardiace cu transmitere genetică clară (bicuspidie aortică, cardiomiopatia hipertrofică) şi boli ce nu prezintă o componentă genetică. Copii unor părinţi cu malformaţii cardiace prezintă un risc mai mare decât populaţia generală de a prezenta o malformaţie cardiacă, deşi nu neapărat pe cea a părinţilor.

Una dintre cele mai simple şi sigure metode de a diagnostica malformaţiile cardiace la făt o reprezintă ecografia de sarcină de tip morfologie fetală. Rezultatele acestei ecografii sunt corelate cu anumiţi markeri sangvini şi reprezintă aşa numitul dublu sau triplu test - o evaluare de tip statistic în care se evidenţiază inclusiv probabilitatea ca fătul să aibă un sindrom genetic ce se poate asocia cu malformaţii cardiace. La ora actuală pot fi diagnosticate anumite tipuri de boli cardiace încă din săptămâna a 12-a de sarcină. De asemenea, există anumiţi markeri ecografici ce pot îndrepta atenţia spre o boală atunci când vârsta sarcinii prea mică nu permite o evaluare completă a cordului fetal.

 

Sursa: csid.ro; msn.com

Share:

Articole recomandate