Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Nutriționista Victoria Ursu vorbește despre importanța consumului de apă

Nutriționista Victoria Ursu vorbește despre importanța consumului de apă

 

Pe măsură ce intrăm în sezonul estival, hidratarea pare a fi principalul nostru scop. Apa este vitală pentru organism și trebuie băută zilnic în cantități suficiente. Consumul regulat de apă te va ajuta să ai o piele hidratată, să-ți menții greutatea, să ai o digestie sănătoasă și să te simți mereu plină de viață.

Totuși, marea problemă e că puțini dintre noi cunosc cât de importantă este hidratarea, cum se bea corect apa, cum trebuie aleasă și păstrată aceasta. De aceea, în cadrul Șezătorii Mamelor din 22 mai, am avut-o ca invitată pe nutriționista Victoria Ursu, care le-a vorbit mamelor despre importanța consumului de apă.

- Apa din organismul adulților constituie chiar si 60% din totalul greutății, iar în cazul copiilor mici aceasta este reprezentată de 75% din masa corporală.

- Dacă consumați apă din robinet, atunci aceasta neapărat trebuie să fie filtrată, iar cartușul filtrului din ulcior trebuie schimbat o dată la fiecare trei săptămâni;

- Consumați apă plată și evitați cât se poate de mult consumul apei carbogazoase, în special de către copii;

Aveți grijă în ce recipient este păstrată apa, cel mai bine e să consumați apa direct de la sursă, cum ar fi robinetul (cu nivele suficiente de filtrare) sau izvorul (dacă sunteți la munte, aceasta fiind permisă);

- După ce luăm apa de la sursă, aceasta nu trebuie păstrată mai mult de o oră în recipient deschis;

- Odată ce deschideți capacul unei sticle cu apă, conținutul urmează a fi consumat în cel mult 12 ore. În caz contrar, apa intră în contact cu aerul și cu microorganismele;

Cumpărați apă în cantități suficiente, pentru a vă asigura că o veți consuma pe parcursul zilei;

- Contează foarte mult calitatea recipientului în care este păstrată apa. Pe fundul fiecărei sticle sunt anumite descifrări de care ar trebui să ținem cont. Unele butelii conțin elemente toxice. Cel mai bun ambalaj este sticla, urmată de plasticul cu indicatorii HDP sau HDPE;

Apa nu trebuie ținută la geam sau la o temperatură mai mare de 24 de grade. În caz contrar, plasticul se încălzește  și devine toxic, eliminând această toxicitate și în apă;

Nu consumați băuturi fierbinți în pahare de plastic, deoarece apa fierbinte intrând în contact cu plasticul devine periculoasă;

 

Mâncarea se bea și apa se mănâncă! Apa trebuie înghițită cu guri mici, de parcă am sorbi o înghețată, doar așa celula se hidratează.

Apa trebuie separată de mâncare! Consumați apă cu 15 – 30 de minute înainte de masă și cu 40 – 60 de minute după masă;

- Cantitatea de apă pentru fiecare persoană individual poate fi calculată după formula: femei 0,3 x nr. de kilograme, bărbați 0,4 x nr. de kilograme. De exemplu, dacă aveți 55 de kilograme, atunci veți consuma cca 1,6 de litri de apă;

Nu se recomandă consumul de apă copiilor de până la 6 luni și asta deoarece în laptele matern se regăsește cantitatea necesară de apă;

- Dacă după 6 luni până la un an, copilul cere apă, atunci îl vom servi atent urmărind ca el să se hidrateze moderat;

Senzația de sete este un semn de alarmă al deshidratării. Atunci când suntem deshidratați punem în pericol organele și sistemele de organe și pot apărea dureri frecvente de cap, alergii, lipsă de concentrare, oboseală și altele;

- Doar apa are funcția de hidratare a organismului, celelalte lichide cum ar fi ceaiul, cafeaua, supele și altele au o altă misiune;

- În ceea ce privește pH-ul, pentru organismul uman nivelul optim este 7, valoare sub care apa este acidă, iar peste 7 apa devine alcalină. Urmăriți pe ambalajul sticlelor de apă ce nivel al PH-ului indică;

 - Apa cu lămâie este binevenită atunci când vrem să dăm un plus de PH apei, lămâia fiind un produs acid ce alcalinizează apa. Însă nu faceți exces de lămâie, deoarece la un moment dat s-ar putea să nu mai doriți să o consumați;

Învățați copilul să bea suficientă apă fiind un exemplu la acest capitol. Consumul insuficient de apă scade capacitatea de concentrare, copiii deveni iritabili, obosiți sau incapabili să se mai concentreze.

Apa plată niciodată nu se fierbe, deoarece precipită calciul și concentrează mineralele din apa plată. Este suficient sa fie încălzită până la 70 de grade C, deoarece este microbiologic pură.

Nu refierbeți niciodată apa, pentru că devine toxică;

- Analiza unei ape în vederea stabilirii calității ei, ia în calcul o serie de criterii cum ar fi: originea, puritatea microbiologică, compoziția și constanța acesteia în timp, pH-ul, precum și condițiile de îmbuteliere. Calitatea apei poate fi verificată în laboratoare specializate.

Foto: protennisacademy.net; Valeria Negru

Share:

Articole recomandate