Pediatru: Nu se administrează amoxicilină și NICIUN alt antibiotic în tratamentul bronșiolitei acute

Pediatru: Nu se administrează amoxicilină și NICIUN alt antibiotic în tratamentul bronșiolitei acute

Pediatrul Mihai Craiu vine cu o nouă avertizare pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual de Copii, platformă creată special pentru a demonta mituri despre tratarea copiilor. „Adevărul este că am obosit de câte mii de ori am explicat de ce este greșit și dăunator să pui în aparatul de nebulizat fiole de dexametazona de uz injectabil”, subliniază medicul.

Medicul adaugă că un părinte responsabil va înțelege de ce nu nebulizăm dexametazona de uz injectabil (scrie și pe fiolă că se administrează intramuscular sau intravenos) dacă va face un exercițiu de imaginație.

Vreau să clarific, cu o comparație, foarte simplă, de ce trebuie să respectăm indicațiile de administrare consemnate în prospectul oricărui medicament. Chiar dacă ar părea că medicamentul X poate fi dat prin tehnica Y asta nu înseamna că e permis. Chiar dacă dexametazona e o soluție într-o fiolă ea nu se poate utiliza prin nebulizare, chiar dacă se potrivește perfect în aparatul de nebulizat.

Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit și febril, căruia îi curg mucii abundent. Deși supozitorul se potrivește perfect în oricare nară, îl băgăm unde ar trebui. Așa și cu dexametazona fiole.

Se nebulizează la copil doar Flixotide nebules sau Pulmicort Respules. Cortizonice de uz inhalator. Niciodată corticoizi sistemici!

Atenție! Vremea se răcește și au inceput să apară cazurile de bronșiolită acută. Recomandările experților sunt cât se poate de clare în ce privește tratamentul bronșiolitei acute:

1. Nu se administrează amoxicilină și NICIUN alt antibiotic în tratamentul bronșiolitei acute. Mai ales la copiii anterior sănătoși, care sunt tratați la domiciliu. În acest scenariu utilizarea antibioticelor este INTERZISĂ!

2. Nu se recomandă utilizarea nebulizării de adrenalină la copiii cu bronșiolita acută, formă ușoară sau medie, care sunt trimiși la domiciliu pentru că nu au insuficiență respiratorie și nu necesită spitalizare pentru administrare de oxigen.

CONCLUZIE – Dacă nu e spitalizare, atunci NU este nici NEBULIZARE cu adrenalină!

Pentru cazurile grave, spitalizate, există recomandări clare.

 

Sursa: facebook.com/Spitalul Virtual al Copiilor

Adaugă comentariu