Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Recoltarea celulelor stem – perspective și recomandări

Recoltarea celulelor stem – perspective și recomandări

În ultimul timp, tot mai mult este promovată recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, în momentul nașterii. Părinții încep să aleagă această oportunitate ca o garanție a sănătății copilului sau chiar a întregii familiii. De asta, am decis să vorbim cu Cornelia Grosu, specialistă în medicină regenerativă pentru a explora beneficiile, riscurile și perspectivele acestei tehnologii în domeniul medicinei. În acest interviu, veți găsi informații esențiale despre ce sunt celulele stem, sursele lor, procedurile de recoltare, precum și importanța și potențialul terapeutic al celulelor stem recoltate din cordonul ombilical.

- Ce sunt celulele stem și cum funcționează ele în organismul uman?

- Celulele stem sunt celule nediferențiate, capabile să se transforme într-o varietate de alte tipuri de celule specializate. Ele joacă un rol esențial în regenerarea și repararea țesuturilor, contribuind la menținerea sănătății și funcționării adecvate a organismului nostru.

- De unde putem noi să obținem acste celule stem și cum se recoltează acestea?

- Sursele principale de celule stem includ măduva osoasă, sângele periferic, țesutul adipos și cordonul ombilical. Recoltarea celulelor stem din măduva osoasă și sângele periferic implică proceduri medicale specializate, în timp ce recoltarea din cordonul ombilical este o procedură non-invazivă și nedureroasă, realizată imediat după naștere și respectivă este o metodă foarte ușoară și cu rezultate foarte bune.

- Ce avantaje prezintă recoltarea acestor celule?

- Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical are mai multe avantaje. Aceasta este o procedură simplă, care nu implică niciun disconfort pentru mamă sau copil. De asemenea, cordonul ombilical este o sursă foarte bogată de celule, care pot fi stocate și utilizate ulterior în tratamentul unor afecțiuni medicale destul de grave. Cu alte cuvinte, aceste celule reprezintă o siguranță pentru părinți.

- Cum se utilizează celulele stem recoltate din cordonul ombilical în medicină?

- Aceste celule sunt un adevărat boț de aur, ele pot fi utilizate în tratamentul unor afecțiuni medicale, precum leucemia, limfomul, anemia și alte boli hematologice. De asemenea, ele pot fi folosite în terapii de regenerare tisulară pentru afecțiuni ale sistemului nervos, musculoscheletic sau cardiovascular.

- Există anumite riscuri asociate cu recoltarea celulelor? Care ar fi acestea?

- Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical este considerată o procedură sigură, fără riscuri majore. Cu toate acestea, este posibil să apară complicații minore, precum sângerarea sau infecțiile la locul de recoltare. Este important ca procedura să fie realizată de personal medical specializat pentru a minimiza riscurile. Dar totuși, în majoritatea cazurilor mamele nu simt nimic și procedura decurge foarte bine și foarte simplu.

- Cât de important este ca părinții să stocheze aceste celule pentru un timp mai îndelungat?

- Stocarea celulelor oferă oportunitatea de a le utiliza în viitor în tratamentul unor afecțiuni medicale complicate ale copilului sau ale altor membri ai familiei la necesitate. Aceasta oferă o asigurare suplimentară în fața unor eventuale afecțiuni și pot contribui la sănătatea și binele copilului. Atunci când totul este bine, copilul este bine și nu este nevoie de ele, se pot dona către oamenii care au o mai mare nevoie, sau membrilor familiei care suferă de anumite complicații.

- Care este procedura? Cum se poate realiza stocarea acestora?

- Stocarea se realizează prin intermediul unor facilități specializate, care oferă servicii de procesare, crioprezervare și stocare a acestor celule. Părinții pot alege să își stocheze celulele stem într-o bancă publică sau privată, în funcție de preferințele și nevoile lor. Atunci când se decide în ce bancă să fie ele stocate, se realizează un contract, se menționează termenul de păstrare, întrucât există diferite perioade și în dependență de acestea, diferă și prețul. După ce este semnat contractual, părinții primesc un kit de colectare, pe care mai apoi părinții îl oferă specialiștilor care în momentul nașterii se vor ocupa de acest proces. Mai apoi materialul este trimis la banca de stocare.

- Care este opinia dumneavoastră referitor la viitorul utilizării celulelor stem recoltate din cordonul ombilical în medicină?

- Consider că viitorul este promițător și plin de potențial. Aceste celule pot fi utilizate în tratamentul unor afecțiuni medicale diverse și pot reprezenta o sursă valoroasă de tratamente personalizate și inovatoare pentru pacienți. Este important ca cercetările în acest domeniu să fie tot mai multe pentru a exploata pe deplin beneficiile terapeutice ale celulelor stem.

- Vă mulțumesc!

Sursa foto: fotografie simbol
Autoare: Andreea Gîndea 

Share:

Articole recomandate