8 carențe nutriționale care pot fi responsabile de stările depresive

8 carențe nutriționale care pot fi responsabile de stările depresive

Simți că ai ajuns la capătul puterilor sau că ești pe punctul de a cădea în depresie? S-ar putea să îți lipsească anumite vitamine! Unii privesc mâncarea ca pe o soluție de potolire a foamei. Însă rolul hranei este mult mai nobil decât simpla acțiune de umplere a stomacului. Psihiatrul Drew Ramset, profesor doctor la Universitatea Columbia explică rolul alimentației în tulburările psihice: „Probabil că felul în care mâncăm este cea mai puternică soluție de intervenție pe care o avem”.

Iată 8 dintre cele mai cunoscute carențe ce pot cauza depresie și anxietate:

Vitaminele din complexul B. Complexul de B-uri este format din 9 vitamine care se completează una pe cealaltă pentru a furniza organismului energie, însănătoșire celulară și pentru a diminua stresul. Vitaminele B le luăm din legumele verzi, din fructe oleaginoase precum nucile, migdalele, fisticul, caju, din semințe și sfeclă roșie.

Acidul folic (Vitamina B9). A fost identificată legătura clară dintre carența de acid folic și apariția depresiei. Deși joacă un rol important în organism, ajută la formarea celulelor roșii, carența de acid folic a fost legată și de riscul sporit de apariție a tulburării depresive. Carența de acid folic poate provoca și o proastă asimilare de către organism a antidepresivelor.

Vitamina B12. Este foarte importantă în menținerea sănătății celulelor nervoase. Face o bună echipă cu vitamina B9. Carența de B12 poate duce la inflamații cerebrale și risc crescut de depresie și demență.

Magneziul. Este un mineral foarte eficient pentru relaxarea corpului și a minții. Scade nivelul de stres, așadar este foarte util în prevenirea atacurilor de panică, nervozitate, depresie și dureri de cap. Surse bune de magneziu sunt: legumele cu frunze, fasolea, lintea, năutul, algele.

Acizii grași. Un dezechilibru între acizii grași Omega3 și Omega6 îți afectează atât sănătatea fizică, dar și cea mentală. Acești acizi grași sunt vitali în organism, iar lipsa lor este legată de un risc sporit de apariție a depresiei. Surse importante de acizi grași: legumele verzi, semințele de chia, semințele de in, semințele de cânepă și peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele.

Zinc. Acest mineral important ajută organismul să răspundă bine la stres, iar carența poate duce la depresie. Cele mai bune surse de zinc sunt stridiile.

Vitamina D. Este o vitamină extrem de importantă, iar lipsa ei se manifestă prin depresie și atacuri de panică. Lumina soarelui este cea mai bună sursă de vitamina D. Dacă nu reușești să stai suficient la soare, poți asimila această vitamină din alimente ca polenul, lapte vegetal îmbogățit cu vitamine, ciupercile de coral și spirulina.

Aminoacizi. Pentru o bună funcționare a organismului, avem nevoie de 12 aminoacizi diferiți, care asigură sănătatea cerebrală și reprezintă cărămizile care construiesc proteinele. O carență de aminoacizi duce la neputința de a te mai concentra, la amețeală, la încetinire a gândirii și la depresie. Cele mai bune surse de aminoacizi sunt polenul, semințele, nucile și fasolea.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; psychologyc.ru

Adaugă comentariu