Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cistita – simptome şi cum poate fi prevenită

Cistita – simptome şi cum poate fi prevenită

Cistita, numită greșit de multe femei și „răceală la ovare” , reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina. Această problemă afectează în special femeile, statisticile sugerând că aproape una din 3 femei cu vârste până în 24 de ani se confruntă cu astfel de infecţii ale tractului urinar. 

Simptome

Simptomele cistitei includ: durere la urinare sau imediat după procesul de micţiune (cu senzaţie de arsură sau înţepătură în zona genitală), nevoia frecventă şi urgentă de a urina, fără a elimina însă o cantitate normală, urină închisă la culoare şi cu miros puternic, prezenţa sângelui în urină, fără a se vedea însă cu ochiul liber, ci numai la microscop, durere în timpul actului sexual şi dureri puternice de burtă sau senzaţie de înţepeneală şi durere în partea de jos a spatelui.

De asemenea, aceste simptome pot fi însoţite de febră, letargie şi stare generală proastă. La persoanele în vârstă, se poate adăuga şi pierderea de urină care nu poate fi controlată, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de incontinenţă urinară.

Deşi simptomele sunt dureroase şi neplăcute, acestea trec adeseori de la sine în cursul a 4 până la 9 zile, fără a fi nevoie de un tratament special. Cu toate acestea, dacă manifestările se înrăutăţesc sau persistă pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni, este recomandat să mergeţi la cabinetul medicului specialist, care vă poate recomanda antibiotice care să rezolve această problemă.

Cum putem preveni cistita?

Această problemă poate fi evitată dacă luăm în calcul câteva măsuri preventive extrem de uşor de urmat:

- beţi suficiente lichide, dar evitaţi alcoolul, cafeina din ceai şi cafea şi sucurile de fructe;

- beţi suc de merişoare, deoarece studiile arată că acesta poate preveni ataşarea bacteriilor de peretele uretrei;

- purtaţi lenjerie din materiale naturale, cum este bumbacul, şi evitaţi lenjeria tanga;

- când mergeţi la toaletă, ştergeţi-vă din faţă în spate, pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în uretră;

- mergeţi la toaletă ori de câte ori simţiţi nevoia să urinaţi, deoarece „ţinerea” poate cauza inflamaţia vezicii;

- spălaţi-vă în zonele intime înainte de orice contact sexual şi urinaţi la cel mult 15 minute de la încheierea acestuia, pentru a elimina eventualele bacterii pătrunse în vagin;

- includeţi în regimul alimentar sparanghelul, o legumă cu proprietăţi diuretice, care măreşte considerabil diureza şi este recomandat în caz de cistită, prostatită, litiază şi nefrită.

 

Sursa: csid.ro; medpulse.ru

Share:

Articole recomandate