Patru semne principale ale cancerului de colon, dar pe care majoritatea oamenilor le ignoră

Patru semne principale ale cancerului de colon, dar pe care majoritatea oamenilor le ignoră

Cancerul de colon  este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor circa 700.000 de oameni din această cauză. Unele simptome ale cancerului colorectal sunt adesea trecute cu vederea pentru că sunt foarte subtile și ușor de confundat cu unele afecțiuni mai puțin grave.

Iată care sunt cele mai frecvente semne de avertizare ale cancerului colorectal, pe care în mod normal, oamenii le ignora:

1. Crampe

Unul dintre primele simptome ale cancerului de colon trecut cu vederea sunt crampele în zona abdominală. Ceea ce face ca acest semn să fie atât de ușor ignorat este faptul că crampele abdominale sunt adesea legate de multe alte afecțiuni, non-canceroase. Deși este adevărat că crampele abdominale nu sunt întotdeauna un semn de alarmă, în cazul în care sunt intense și de lungă durată și nu dispar, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome, nu ezitați sa discutați problema cu un doctor.

2. Oboseală

Un alt simptom frecvent ignorat este oboseala. Oboseala cronică este atât de comună în aceste zile, încât nu e de mirare că acest simptom este adesea considerat ca fiind nesemnificativ. Stilul de viață agitat și privarea de somn sunt cele mai frecvente cauze care duc la oboseală.

Cu toate acestea, în cazul în care oboseala nu dispare chiar și atunci când v-ați odihnit suficient, acest semn n-ar trebui ignorat. Chiar mai mult, dacă este însoțită de alte simptome, este un avertisment serios. Celulele canceroase folosesc energia corpului provocând astfel oboseala. În plus, cancerul de colon poate declanșa sângerare rectală.

3. Pierdere bruscă în greutate

Pierderea bruscă și neintenționată a mai mult de 5% din masa corporala în câteva luni, este un semn serios care nu ar trebui să fie ignorat. De exemplu, dacă aveți o greutate de 70 de kilograme și pierdeți într-un timp foarte scurt mai mult de 3 kilograme, fără să vă schimbați dieta, este un semn clar că trebuie să vă consulte un medic.

Așa cum am menționat deja, celulele canceroase folosesc energia organismului în timp ce sistemul imunitar se străduiește din greu să oprească boala. Acest consum excesiv de energie cauzează o pierdere drastică în greutate.

În cazul cancerului colorectal, apariția unei tumori poate bloca colonul afectând astfel mișcările intestinale ale unei persoane și poate cauza pierderea apetitului și pierderea radicală în greutate.

4. Modificarea tranzitului intestinal

Modificările tranzitului intestinal pot cuprinde diaree, constipație, modificare a calibrului și formei scaunului. Dacă ați remarcat simptome precum balonare, discomfort, greață, gaze, diaree, constipație,mucus în scaun, scădere în greutate, vărsături este bine să mergeți la un consult de specialitate.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta de peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toți cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; medplus.ru

Adaugă comentariu

Închide