Sâmburele de avocado, mai sănătos decât fructul chiar

Sâmburele de avocado, mai sănătos decât fructul chiar

Despre avocado se știe că este un super-aliment, având multiple proprietăți benefice pentru organismul uman. Fiind o sursă importantă de acizi grași esențiali, ajută la reglarea nivelului colesterolului și stimulează activitatea corectă a organelor. Mai puțin cunoscute, însă, sunt beneficiile sâmburelui acestui fruct. Studiile recente au demonstrat că anume în el se regăsesc mai multe fibre solubile decât în ovăz, iar acest aspect te ajută să previi apariția bolilor cardiovasculare, să ții sub control valorile colesterolului și să stai la distanță de un potențial atac de cord.

Dacă mereu mâncam fructul, iar sâmburele îl aruncam, se pare că făceam o mare greșeală. Anume sâmburele de avocado conține 70% din întreagă cantitate de antioxidanți a fructului, în timp ce pulpa și coaja conțin doar 30%. Astfel, reiese că aruncând sâmburele, pierdem mai toată valoarea nutritivă a acestui fruct.

Beneficiile sâmburelui de avocado:

1. Pudra din sâmbure de avocado are rol antiinflamator, tratează problemele digestive, diareea și crampele intestinale. Aceeași pudră este și un excelent înlocuitor pentru cafea. Are mai mulți antioxidanți și polifenoli decât ceaiul verde și nu are cofeină.

2. Are capacitatea de a reduce nivelul de glucoză din sânge și te ajută să îți menții greutatea în limitele normale.

3. Conține cantități importante de potasiu. Dacă vrei să beneficiezi la maximum de această proprietate, folosește sâmburi de avocado care nu sunt foarte coapte.

4. Conține compuși fenolici care previn ulcerul gastric și infecțiile.

5. Conține flavonol, substanță ce previne dezvoltarea tumorilor. Teste efectuate pe șoareci au demonstrat că cei cărora le-a fost administrată pudra de avocado au cunoscut o încetinire a dezvoltării tumorilor canceroase.

6. Susține sănătatea sistemului imunitar datorită faptului că antioxidanții conținuți luptă cu radicalii liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire.

7. Are proprietăți antiinflamatorii și de regenerare prevenind atrita și alte boli degenerative.

8. Uleiul din sâmbure de avocado crește nivelul colagenului în piele, ajută la creșterea părului și îl face mai strălucitor.

9. Sâmburii de avocado contribuie și la prevenirea cataractei. Trebuie doar să aplicați câteva picături de ulei de avocado pe ochi, dimineața și seara. Uleiul trebuie să fie proaspăt și necontaminat cu bacterii.

Cum preapari sâmburele de avocado?

Pentru a-l putea consuma, sâmburele de avocado trebuie spart și apoi transformat într-o pudra cu ajutorului unui robot de bucătărie. Că să-l spargi ai nevoie de o pungă și de un ciocan pentru carne. Pune sâmburele în pungă, acoperă cu un prosop, după care strivește-l cu ciocanul. Resturile care îți rămân din sâmbure le pui în blender și le transformi într-o pudră. Din păcate, pudra, pe care o poți presară peste mâncarea gătită sau peste salate, are un gust amărui cu care te obișnuiești mai greu. Însă, merită efortul!

 

Sursa: clicksanatate.ro, ele.ro

Adaugă comentariu