Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce poţi trata cu leuștean şi cine nu ar trebui să consume planta

Ce poţi trata cu leuștean şi cine nu ar trebui să consume planta

Pătrunjelul este adăugat în ciorbe şi alte preparate, dar ştiai că are şi calităţi terapeutice?

Originar din Asia de Vest, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneeană, leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă aromatică din familia Apiaceae, la fel ca pătrunjelul și mărarul. Din punct de vedere fitoterapuetic, această plantă se folosește de mai bine de 500 de ani pentru uz intern și extern. Din rădăcina și tulpina subterană (rizomul) se fac medicamente, iar din frunzele plantei, care conțin: uleiuri volatile, flavonoide (în special quercetină), cumarine, vitamina B și vitamina C, se obțin: cataplasme, ceaiuri, decocturi, infuzii, sucuri, tincturi, uleiuri esențiale și unguente.

Pentru uz intern, recomandarea generală este de cel mult 8 g de leuștean pe zi.

Contraindicații

Persoanele care urmează un tratament cu diuretice sau cu anticoagulante trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a urma o cură cu leuștean. De asemenea, consumul acestei plante nu este recomandat în timpul sacinii.

Leușteanul poate crește sensibilitatea la soare, adică te poate expune unui risc mai mare de erupții cutanate și arsuri solare. Dacă urmezi o cură cu această plantă, asigură-te că porți protecție solară adecvată pe timpul zilei, în special dacă tonul pielii tale este deschis.  

Sucul este pansament gastric

Leușteanul poate fi folosit ca adjuvant pentru tratarea simptomelor intestinale, precum: arsuri la stomac, gaze intestinale și balonare, deoarece ajută la creșterea producției de acid gastric, substanță care stimulează digestia. În plus, antioxidanții din compoziția plantei protejează mucoasa stomacului împotriva daunelor, ceea ce poate să prevină gastrita. Sucul îl prepari dintr-o legătură de leuștean (frunze și tulpini) la 2-3 căni de apă. Opțional, poți adăuga în el 1 linguriță de miere.

Ceaiul, protector renal

Datorită proprietăților diuretice, date de conținutul de săruri minerale și uleiuri volatile, consumul de leuștean poate stimula producția de urină și ajută la eliminarea excesului de lichide din organism, fără să ducă la o pierdere mare de electroliți. Acest efect este benefic în caz de retenție de apă și, totodată, la îmbunătățirea sănătății rinichilor. Ceaiul se prepară din cel mult 3 g de leuștean la 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15-20 de minute, apoi se consumă, cu înghițituri mici, de cel mult 3 ori pe zi.

Decoctul alină durerile

Sub formă de decoct, leușteanul poate fi folosit la ameliorarea durerilor articulare și menstruale. Acesta se pregătește dintr-o linguriță de rădăcină uscată la 200 ml de oțet sau apă. Amesteci ingredientele și le fierbi cel mult 20 de minute. Decoctul obținut îl poți adăuga în apa de baie sau îl poți utiliza pentru masarea zonelor dureroase.

Uleiul esențial combate oboseala 

În caz de oboseală fizică, masajul cu ulei esențial de leuștean te poate ajuta. Se masează spatele, coloana vertebrală și tălpile cu ulei esențial de leuștean diluat într-un alt ulei purtător. În caz de surmenaj intelectual, iritabilitate, deprimare, lipsă de concentrare, emotivitate, insomnie și stres, pune 2 picături de ulei esențial de leuștean pe un șervețel și inspiră. Aceleași beneficii aduce și difuzarea în cameră.

Sursa: clicksanatate.ro 

Share:

Articole recomandate