Aperitive pentru masa de sărbători. 4 reţete rapide şi sănătoase

Aperitive pentru masa de sărbători. 4 reţete rapide şi sănătoase

Nicio masă festivă, fie că vorbim de aniversări, petreceri, nunţi sau alte evenimente nu poate începe fără aperitive. Masa de Crăciun nu face excepţie şi, astfel vă propunem 4 reţete tradiţionale, sănătoase şi simplu de făcut.

 

Ouă umplute picante

Ingrediente:
6 ouă
2 gălbenuşuri
1 lingură de muştar
100 ml ulei
100 g piept de pui sau şuncă
2 castraveţi muraţi în oţet
sare, piper
câteva frunze de salată

Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie în două în lat, iar la bază se taie un căpăcel mic, astfel încât ouăle să stea vertical, ca nişte pahare.

Sosul: Jumătate din gălbenuşuri se mărunţesc bine şi se amestecă cu muştarul, gălbenuşurile crude şi un praf de sare. Se adaugă treptat uleiul la temperatura camerei, până se obține un sos consistent.

Umplutura: Restul de gălbenuşuri se amestecă bine cu carnea dată prin maşina de tocat, castraveţii tocaţi foarte mărunt şi două linguri din sosul de mai sus. Sare şi piper după gust.

Asamblare: Albuşurile decupate după metoda de mai sus se umplu cu vârf cu amestecul de carne şi sos. Se aşează pe un platou decorat cu frunze de salată, se ornează cu sos.

 

Tartalete cu ciuperci gratinate

Ingrediente:
250 g făină
250 g unt
1 ou
50 g smântână
sare, piper
1 pahar de lapte
100 g caşcaval ras

Mod de preparare:
Pentru aluat:
se pune făina pe planşetă, se adaugă 100 g unt moale, un ou, un praf de sare şi smântână. Se frământă un aluat potrivit de moale şi se lasă la rece 2-3 ore, după care se întine o foaie de 0,5 cm grosime. Se taie rondele, se pun în forme de tarte şi se pun la copt. Puneți în ele câte un săculeț cu fasole boabe astfel încât să-și păstreze forma la coacere.

Umplutura: Ciupercile se curăţă de pieliţe, se toacă mărunt şi se călesc în puţin unt timp de 10 minute. Restul de unt rămas se rumeneşte în tigaie, cu faină şi lapte, formând un sos gros. Se adaugă peste ciuperci, se condimentează cu sare şi piper, se lasă la scăzut până se elimină apa.

Asamblare: Tartele se umplu cu compoziţia de mai sus, se presară cu caşcaval şi se mai dau 5 minute la cuptor. Se servesc calde sau reci.

 

Roşii umplute cu ton

Ingrediente:
12 roşii medii
1 cutie cu ton în ulei
sare, piper,
1 lingură de oţet
frunze de pătrunjel

Sosul de maioneză:
1 gălbenuş
50 ml ulei
1 linguriţă zeamă de lămâie
o jumătate de linguriţă de muştar cu miere
sare, piper

Mod de preparare:
Se taie capacul roşiilor, se scobesc de miez şi seminţe, se presară cu sare, se stropesc cu puţin oţet şi se pun cu gura în jos pe un şervet de bucătărie, la scurs.

Umplutura: Se sfărâmă tonul şi se amestecă cu maioneza până ajunge o pastă consistentă.

Asamblare: Roşiile se umplu cu pasta de ton şi se decorează pe deasupra cu frunzele de pătrunjel.

 

Chifle umplute cu brânză

Ingrediente:
6 chifle
100 g brânzeturi rase de diferite sortimente
2 ouă
50 ml lapte
sare, piper
mărar, pătrunjel

Mod de preparare:
Se scoate miezul de la chifle, se înmoaie în lapte şi se face o pastă din brânzeturi, gălbenuşurile şi verdeaţa tocată mărunt. Se adaugă albuşurile bătute spumă tare şi se amestecă cu grijă, de sus în jos, astfel încât compoziţia să rămână pufoasă şi aerată. Înainte de a umple chiflele, ţineţi-le o jumătate de minut în lapte. În loc de chifle, de asemenea se pot folosi cornuri sau baghete.

Asamblare: Jumătăţile de chiflă se umplu cu amestecul de mai sus şi se pun în cuptorul gata încins, la foc potrivit, 10-15 min.

 

Sursa: csid.ro

Adaugă comentariu