Odoraș.

Odoraș.

10 reţete-secrete din bucătărie. De la mamă la fiică

10 reţete-secrete din bucătărie. De la mamă la fiică

 

Îi spune Victoria Marcu. Este jurnalistă cu acte în regulă, dar ultimii şase ani a profesat meseria de mamă, după ce a adus pe lume două fetiţe adorabile pe nume Laura şi Amelia. Însă pasiunea de a scrie i-a rămas în sânge, mai ales că în copilărie a scris poezii, iar în adolescenţă s-a aventurat să scrie un roman, dar pe care aşa şi nu l-a dus până la capăt…

Acum, la maturitate, când a devenit mamă de prinţese și a căpătat mai multă experiență, și-a dat seama că statul acasă şi crescutul de copiii, i-a adus o altă specializare, una diferită de cea care scrie în diplomă. Şi-a materializat dorința într-un blog cu istorii și experiențe frumoase din viața ei de mamă, redate într-un stil amuzant și însoțite la final de o rețetă culinară - bunapapa.eu

Și-a numit blogul „buna papa”, într-un fel asigurându-se, că atunci când nu va mai avea rețete demne de a fi publicate pe blog, măcar să se mulțumească cu formula de salut: Buna, Pa-pa. Azi, Victoria Marcu vine cu o sinteză a celor şase ani de maternitate, şi cam tot atâţia de activitate pe blog, ceea ce înseamnă experienţe, sfaturi şi reţete simple în bucătărie, experimentate alături de Laura şi Amelia. Sunt 10 rețete-sfaturi pe care le-a adresat fiicelor sale, dar care pot inspira pe orice mămică!

 

1. Trăiește clipa, fii prezentă. Dansează, cântă, sari chiar de ești la bucătărie cu polonicul în mână. Bucură-te de viață și zâmbește cât mai mult. Acum! Așa cum o faci tu când desfaci hârtia de ciocolată: mă privești victorios și radiezi de fericire. Pentru că, da, uneori fericirea se ascunde și în ciocolată. Și de ce să nu facem una sănătoasă? Pentru asta ne trebuie o lingură de miere, patru linguri ulei de cocos, patru linguri pudră de roșcove, patru linguri apă caldă. Cum o facem? Mixăm totul, turnăm în forme și dăm la congelator pentru vreo două ore. Atât.

 

2. Planurile nu îți vor reuși niciodată (ei bine, aproape niciodată), dacă pregătești fiecare detaliu în amănunțit. Improvizează! Cele mai apetisante bucate ies spontan fără prea multe așteptări de la tine, chiar de uiți să adaugi sare sau piper.

3. Nu încerca să-i mulțumești pe toți, oricum gusturile nu se discută. Unuia îi place puțin sărat, altuia puțin mai acru, celuilalt, mai iute. Tu fă după bunul tău plac, așa încât să fii tu însăși mulțumită de rezultat. Pentru că, în final, dacă tu vei fi împăcată, vor fi și ceilalți din jurul tău.

4. Nu-ți fie frică să greșești. O greșeală se egalează cu o experiență, mai multe greșeli, mai multă experiență, mai multă experiență - mai mult succes. Prima oară am prăjit oul fără ulei, adică - l-am ars. A doua oară l-am lăsat mai mult timp pe foc, adică, din nou l-am ars, a treia oară m-am ars eu când l-am prins în palmă răsturnând tigaia. Acum fac cele mai bune ouă ochiuri (desigur dacă timpul îmi permite, dacă nu – îl ard din nou).

 

5. Nu forța lucrurile, lasă-le să se întâmple așa, de la sine. Acceptă-le, chiar dacă te fac să te simți inconfortabil pe moment. Să știi că laptele va da în foc oricum, chiar de vei sta deasupra lui.

6. Totul e în mâinile tale. Când simți că totul e pierdut și tu nu mai poți face nimic, te înșeli. Regula de aur spune așa: când viața îți oferă lămâi, tu fă-ți o limonadă din ele! Cum? Iei trei lămâi, două căni de apă, patru linguri de miere, mentă pentru decor. Dai lămâile în storcător. Adaugi apa şi mierea după gust.

 

7. Gândește pozitiv. Fii optimistă și observă doar partea bună a lucrurilor. Paharul văzut pe jumătate plin întotdeauna îți va aduce încredere în forțele proprii. De aceea, adaugă cât mai multă culoare și savoare meselor tale. Mai facem frushi, adică banane cu decor? Tăiem banane rondele, le ungem cu unt de arahide şi le rostogolim prin scorţişoră, fulgi de cocos sau orice îţi doreşte inimioara.

8. Respectă-te. Nu permite nimănui să te influențeze. Dacă bei de mică ceaiul fără zahăr, bea-l în continuare după aceeași rețetă testată de ani de zile. Asta e metoda ta individuală și decizia ta personală de a-ți răsfăța proprii receptori ai papilelor gustative. Deci, ai grijă de tine și de gusturile tale. Consumă doar ceea ce-ți aduce bine corpului și minții tale. Mănâncă sănătos!

9. Nu încerca să fii altfel decât așa cum ești. Fii tu însăți, cu bune si cu rele. Ca tine nu e nimeni pe pământ. Ești unică în felul tău. Primul tort pregătit de mine a fost, de fapt, pentru tine, când ai împlinit cinci anișori. N-am dormit o noapte ca să-l ornez, și oricât de mult m-am străduit să-l fac exact ca în poză, până la urmă el mi-a ieșit așa cum sunt eu de fapt, pe alocuri neîndemânatică, neatentă, grăbită și puțin dezordonată. Da, așa a fost și tortul, deosebit.

 

10. Învață să iubești. Mai întâi de toate - pe tine, apoi și pe ceilalți din jur. Dragostea nu are margini. Ia-ți micul dejun în pat sau în fața televizorului așa cum îți place ție. Răsfață-te cu tot ce e dulce și-ți aduce plăcere. Dar nu uita și să spui ce simți atunci când mănânci ceea ce-ți place. Sentimentele trebuie exteriorizate pentru că anume ele te trezesc la viață și te fac să simți că trăiești cu adevărat. Iubești, deci trăiești! Prinde aici reţeta de smoothie de prune și mure, ingrediente –sentimente. Zece mure, trei prune, jumătate de linguriță de sirop de agave, la care s-ar potrivi și un cub de gheață (dacă doreşti). Pui fructele în blender şi le mixezi. Adaugi la final, sirop de agave și gheață şi smoothie-ul e gata.

 

Dragele mele Laura şi Amelia, acest blog inspirat din dragostea mea faţă de voi este o pasiune, un vis realizat, dar peste ani aş vrea să-mi văd toate reţetele-poveşti, frumos aranjate într-o cărţulie cu rețete, care să rămână ca o amintire pentru voi, dar şi pentru alte fetiţe minunate.

Citește mai multe pe blogul bunapapa.eu!

 

Foto: bunapapa.eu; Odoras

Share:

Articole recomandate