Despre metoda Lamaze, care promite naștere fără dureri – mituri și adevăr

Despre metoda Lamaze, care promite naștere fără dureri – mituri și adevăr

Despre metoda Lamaze, care promite o naștere fără dureri, circulă multe preconcepții, „mituri” și povești care nu au vreo legătură cu realitatea. Medicul Șerban Damian, educator pentru naștere, certificat Lamaze, spune care este adevărul. Vedeți mai jos câteva mituri combătute de specialist.

 

Metoda Lamaze promite o naștere fără dureri

Cele mai multe femei se tem de durerea provocată de naștere. Și această durere, ca oricare alta, are rol protector. Răspunzând durerii contracțiilor – prin schimbarea pozițiilor și mișcare, prin masaj – copilul este ajutat să se miște mai ușor prin canalul de naștere și este diminuată percepția durerii. Cursurile Lamaze ajută femeile să înțeleagă valoarea durerii și să învețe cum să răspundă astfel încât să-și ușureze travaliul și să mărească senzația de confort.

Lamaze nu este pentru toată lumea

Cursurile de pregătire pentru naștere oferă cunoștințele, abilitățile și susținerea care le ajută pe femei să nască cu încredere. Nu este nevoie de instruire anterioară în domeniul medical. Deci pregătirea Lamaze este pentru toată lumea.

Lamaze nu are efect

Lamaze le învață pe femei că natura a făcut ca nașterea să fie simplă și aproape de perfecțiune, și că femeile știu deja cum să nască. Lamaze are efect dacă femeile au încredere în procesul natural de naștere, au încredere în capacitatea lor de a da naștere, au libertatea de a colabora cu corpul lor pe măsură ce travaliul avansează și sunt susținute de cei care le asigură asistența medicală, de familie, de prieteni. Lamaze „funcționează” dacă nașterii i se permite să decurgă în mod normal.

Lamaze înseamnă numai respirație

Scopul cursurilor Lamaze este de a spori încrederea femeilor în capacitatea lor de a naște normal. Femeile învață strategii simple de a face față travaliului, inclusiv respirația focalizată. Dar tehnicile de respirație reprezintă doar una dintre metode. Mișcarea și adoptarea diferitelor poziții, susținerea în timpul travaliului, masajul, vizualizarea, relaxarea, hidroterapia reprezintă o parte dintre celelalte metode învățate de gravidă.

Nașterea după metoda Lamaze înseamnă că nu poți face epidurală

Cursurile Lamaze oferă informații despre opțiunile naturale de alinare a durerii, dar și despre anestezia epidurală. A elimina durerea complet înseamnă că răspunsul activ la contracții devine dificil. Femeile care au anestezie epidurală trebuie să primească fluide prin intermediul unei perfuzii intravenoase, iar bătăile cordului fetal trebuie monitorizate continuu. Este posibil ca ele să fie încurajate să stea în pat și este posibil să aibă nevoie de medicație pentru a mări puterea contracțiilor. Posibilitatea de a folosi cât mai multe dintre tehnicile de confort învățate la cursurile Lamaze – cum ar fi schimbarea pozițiilor, plimbarea și hidroterapia – este astfel limitata.

Ce înveți la cursurile Lamaze?

- Travaliul normal, nașterea normală și lăuzia normală.

- Poziții care favorizează progresia normală a travaliului și a nașterii.

- Tehnici de masaj care diminuează durerea travaliului și facilitează relaxarea.

- Măsuri de confort – hidroterapie, utilizarea compreselor calde sau reci, folosirea presiunii.

- Tehnici de relaxare indicate în timpul travaliului și după naștere.

- Susținerea în timpul travaliului – atât cea din partea partenerului, cât și cea din partea profesionistului.

- Tehnici de comunicare – cu partenerul și cu membrii echipei medicale.

- Probleme ce pot să apară în timpul travaliului și nașterii.

- Informații despre anestezie și despre procedurile medicale.

- Alăptarea și primele zile de lăuzie.

- Stilul de viață sănătos pentru perioada de sarcină și pentru cea de lăuzie.

 

Informații: baby.unica.ro

Foto simbol: garmoniya.info

Adaugă comentariu

Închide