Odoraș.

Odoraș.

Ginecologul Maxim Calaraș, despre cele mai bune metode de contracepție

Ginecologul Maxim Calaraș, despre cele mai bune metode de contracepție

Cea mai sigură metodă de contracepție este sterilizarea masculină, adică vasectomia. Dar aceasta este ireversibilă, ca și în cazul legării definitive a trompelor uterine la femei, și nu este deloc populară în Republica Moldova, contracepția fiind lăsată în grija femeii. Despre aceasta, dar și despre alte metode de contracepție a vorbit  medicul ginecolog-obstetrician din cadrul Medpark, Maxim Calaraş, la cea mai recentă ediție a Șezătorii Mamelor, organizată de odoras.md pe 12 octombrie.

Maxim Calaraș a menționat că multe paciente ale sale recunosc că folosesc ca metodă contraceptivă așa zisa „atenție” a bărbatului, adică actul sexual întrerupt înaintea ejaculării în vaginul femeii. Medicul susține că această metodă este una dintre cele mai nesigure. În primul rând fiindcă în lichidul seminal care iese înainte de ejaculare la fel se conțin spermatozoizi, iar în al doilea rând – dacă după primul contact sexual cei doi decid să mai aibă unul, atunci spermatozoizii rămași în uretra bărbatului după prima ejaculare pătrund liber în vaginul femeii în timpul celui de-al doilea contact.

O altă metodă – calendarul, la fel este considerată foarte ineficientă. Maxim Calaraș a menționat că unele femei calculează care zile sunt favorabile pentru concepție și evită contactul sexual în acele zile. Însă ciclul menstrual poate să difere de la o lună la alta și îl poate afecta orice, de la o banală răceală până la o călătorie, și gata, ovulația poate avea loc în altă zi, iar calculele să nu mai fie bune. Totodată, dacă o femeie exclude raporturile sexuale timp de o săptămână din cauza sângerării menstruale și apoi o altă săptămână din cauza ovulației și zilelor „periculoase”, atunci îi rămâne mult mai puțin timp pentru plăcerea sexuală.

Prezervativul este o altă metodă contraceptivă nu foarte sigură. Însă această metodă practic nici nu este utilizată în familii și se potrivește doar pentru raporturile sexuale ocazionale deoarece este singura care protejează de bolile sexual transmisibile. Maxim Calaraș a menționat că uneori bărbații își supraestimează dotările și pot alege prezervative mai mari decât ar avea nevoie și chiar i s-a întâmplat un caz când un cuplu a venit la urgență noaptea bănuind că prezervativul a rămas în interiorul femeii în timpul sexului și chiar așa s-a întâmplat.

O metodă recomandabilă femeilor tinere și active sexual sunt contraceptivele hormonale în diversele lor forme – injecții, pilule, plasture sau deja steriletul. Medicul a menționat că pilulele se potrivesc femeilor care încă nu au născut, care nu fumează, nu au obezitate și vene varicoase. În caz contrara acestea pot provoca tromboze. Însă beneficiile lor sunt mari: ovarele „adorm” respectiv se conservă rezerva de ovule; fără ovulație ovarele nu sunt traumatizate în fiecare lună, astfel scade riscul de cancer ovarian; femeia nu pierde la fel de mult sânge ca în cazul ciclului menstrual obișnuit.

Medicul a subliniat că înainte bunicile noastre aveau câte 8-10 copii, respectiv ele aveau foarte puține ovulații „în zadar”, circa 12-15 în 30 de ani de fertilitate. Acum o femeie modernă are 12-15 ovulații zădarnice în fiecare an, iar ovulația care nu se soldează cu o sarcină înseamnă ruperea lunară a ovarului la eliberarea ovulului și apoi pierderea a circa 80 ml de sânge în timpul ciclului menstrual.

Maxim Calaraș le recomandă femeilor care au deja copii, dar nu exclud o sarcină mai târziu, să recurgă la implantarea steriletului. Acesta are doza de hormoni necesară pentru a-l purta 3-5 ani și poate fi scos foarte ușor atunci când femeia decide că-și mai dorește un copil.

O metodă contraceptivă practic ireversibilă este legarea trompelor uterine, care se practică deseori la cezariană dacă mama decide că pe viitor nu-și va mai dori al 3-lea sau poate al 4-lea copil. Totuși chirurgia modernă reușește să rezolve și această problemă ulterior, în 30% dintre cazuri a fost posibilă „dezlegarea” trompelor. Și cum am menționat la început, cea mai sigură metodă este sterilizarea masculină, adică împiedicarea spermatozoizilor să ajungă în sperma bărbatului, dar în Moldova această metodă nu este acceptat practic de nici un bărbat probabil din cauza mentalității.

Share:

Articole recomandate