Odoraș.

Odoraș.

Ginecolog: Trompele uterine se fac „vinovate” de 40% dintre cazurile de infertilitate

Ginecolog: Trompele uterine se fac „vinovate” de 40% dintre cazurile de infertilitate

Pentru capacitatea reproductivă a unei femei, anatomia trompelor uterine este de o importanță majoră, aceasta fiind necesar să fie intactă. Cu alte cuvinte, trompele trebuie să fie deschise atât la nivelul uterului cât și la celălalt capăt, unde sunt în contact cu ovarul. Fiind în contact strâns cu peritoneul, trompele pot fi afectate atât de patologiile ginecologice, cât și de cele peritoneale sau intestinale. Ca să își îndeplinească în mod corect rolul pe care îl au în ceea ce privește fertilitatea, trompele uterine trebuie să nu fie afectate de inflamații, nici blocate cu lichid (seros sau clar) ori sânge (hematosalpinx). Despre aceasta vorbește Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Din păcate, problemele de la nivelul trompelor uterine au o pondere de circa 40% din totalul cazurilor de infertilitate feminină. Structura trompelor poate fi afectată de factori de natură infecțioasă, de factori inflamatori, mecanici sau chimici, urmarea fiind întreruperea parțială sau completă a comunicării dintre cavitatea abdominală și cea uterină. Ca urmare, fie ovulul și spermatozoidul nu se vor mai putea întâlni, fie este compromis transportul embrionului spre uter. În ambele cazuri urmarea este incapacitatea obținerii unei sarcini.

În cele mai multe dintre cazuri, la baza afectării trompelor uterine stă o infecție severă, cel mai frecvent din categoria celor cu transmitere sexuală. Mai pot fi incriminate infecțiile apărute ca urmare a avorturilor spontane sau provocate, o montare defectuoasă a steriletului, o sarcină ectopică (extrauterină), adeziunea intestinală sau endometrioza. Și peritonita poate provoca, de asemenea, obstrucția trompelor uterine.

Pentru evaluarea gradului de permeabilitate a trompelor uterine, există mai multe metode de explorare. Una dintre ele este histerosalpingografia, investigație în cadrul căreia se pot totodată și înlătura obstrucțiile minore de pe traiectul trompelor. O altă metodă exploratorie este sonohisterosalpingografia, o investigaţie ecografică prin care sunt vizualizate mult mai clar nu numai trompele uterine, ci și cavitatea uterină, cu patologia aferentă.

Obstrucția unei singure trompe poate limita capacitatea unei femei de a se reproduce. Această situație scade, desigur, șansele obținerii unei sarcini pe cale naturală, dar nu o face imposibilă. Dacă femeia are ambele ovare, cicluri menstruale normale și regulate, ovulație și cealaltă trompă funcțională, sigur că se poate obține o sarcină atunci când ovulul este eliberat de ovarul care corespunde trompei funcționale. Medicul Vythoulkas a menționat că cea mai recentă sarcină obținută cu numai o trompă funcțională este a unei paciente de a sale în vârstă de 28 de ani, care va naște la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Obstrucția tubară (trompe uterine înfundate, în limbaj popular) se poate aborda chirurgical, în funcție de localizarea și întinderea acesteia, și mai mult de jumătate dintre pacientele operate reușesc să obțină și să păstreze sarcina. Dacă, însă, ambele trompe uterine sunt obstrucționate ori și-au pierdut funcționalitatea, singura soluție pentru a obține o sarcină este fertilizarea in vitro.

 

Sursa: csid.ro; ivona.bigmir.net

Share:

Articole recomandate