Odoraș.

Odoraș.

Greşeli pe care le fac cuplurile când îşi doresc un copil

Greşeli pe care le fac cuplurile când îşi doresc un copil

Indiferent dacă aveţi abia o tentativă eşuată de a rămâne însărcinată sau dacă ideea de a avea un copil a devenit o obsesie de ani de zile, acest articol este pentru voi. Am selectat zece motive, care potrivit oamenilor de ştiinţă, întârzie o sarcină să vină.

1. Dacă ai cel puţin o prietenă care, ca şi tine, a trecut prin “chinurile iadului” în goana după cele două liniuţe roz, probabil că ţi s-a confesat deja că a rămas însărcinată în momentul când a încetat să se mai gândească la “asta”. Nici nu e de mirare. Numai ideea că minunea aşa şi nu se întâmplă devine enervantă şi frustrantă! Stresul, chiar şi unul moderat, poate fi unul dintre principalele motive ce întârzie o sarcină mult aşteptată: nivelul ridicat de stres produce hormonul numit cortisol, care nu face altceva decât să afecteze negativ fertilitatea. Un studiu al oamenilor de ştiinţă americani, care au urmărit aproximativ 400 femei care încercau să rămână gravide, au constatat că femeile cu un nivel ridicat de alfa-amilază (stres) au avut cu 29% mai puţine şanse de a rămâne gravide, comparativ cu femeile ai căror indicatori erau în normă. Potrivit experţilor, stresul constant reduce secreţia de hormoni responsabili de un ciclu stabil. Aşa că, relaxează-te şi încearcă pentru o perioadă să nu te gândeşti la situaţia în care te afli.

2. Mai bine începe să practici yoga. Unele asane îmbunătăţesc fluxul de sânge în zona bazinului, iar odată cu aceasta şi stimularea producerii de hormoni necesari.  Toate acestea au un efect pozitiv asupra capacităţii de concepere. 

3. Multe perechi consideră că „economisind” sperma bărbatului şi nefăcând sex o săptămână, şansele de concepere cresc considerabil. Nimic mai fals. După o săptămână de abstinenţă, motilitatea spermei scade semnificativ. Pentru o concepere de succes, medicii recomandă perechilor să facă sex zilnic sau peste o zi, în săptămâna de dinainte şi inclusiv în ziua ovulaţiei. Atenţie, sexul mai frecvent poate afecta negativ capacitatea spermei pentru fertilizare, iar unul mai rar, poate sări peste ziua ovulaţiei. Aşadar, dacă viaţa ta sexuală nu mai este la fel de tumultoasă ca la începutul relaţiei, acesta este un motiv bun de revenire şi „diversificare”. În plus, s-a dovedit că sexul regulat poate ajuta la stabilirea ciclului menstrual al femeii: corpul partenerului alocă hormoni care acţionează asupra sistemului de reproducere.

4. Vorbind despre infertilitate, multe femei au tendinţa de a crede că problema vine de la ele. De fapt, responsabilitatea trebuie împărţită în egală măsură pe umerii ambilor parteneri. Medicii spun că, 40% din cazurile de infertilitate ţin de bărbat, iar alte 40% - de femeie.  Restul de 20% reprezintă compatibilitatea ambilor parteneri.

5. O altă greşeală frecventă este calculul incorect al ovulaţiei. De obicei, aceasta apare la mijlocul ciclului. De exemplu, în cazul femeilor, care au un ciclu de 28 de zile, ovulaţia apare în ziua a 14-a, pentru femeile cu un ciclu de 24 de zile, ea se produce în ziua a 12-a. Dacă ai un ciclu mai mare de 42 de zile, atunci s-ar putea să nu ai ovulaţie la fiecare ciclu. În această situaţie, dar şi când ai un ciclu neregulat - caz în care ovulaţia se poate produce în ziua a 6-a, dar şi a 21-a - sau în cazul în care ai uitat când ai avut ultima menstră, uită de această regulă. În acest caz este nevoie de un test pentru ovulaţie, pe care îl poţi găsi în orice farmacie. Dacă nu dispui de un astfel de test, încearcă să foloseşti metoda temperaturii bazale. În fiecare dimineaţă măsoară-ţi temperatura bazală şi observă ziua în care aceasta ajunge în jurul la 37 grade Celsius. Aceea ar putea fi ziua în care ai ovulaţie.

6. Indiferent cât de mult ţi-ai dori un bebeluş, uneori este imposibil să planifici o sarcină. O pereche sănătoasă are nevoie de circa şase luni pentru concepere.  Însă există femei care au nevoie de o jumătate de an doar pentru a-şi normaliza ciclul menstrual după o perioadă lungă de contracepţie. Ovulaţia va lipsi până când nu se va regula ciclul. Prin urmare, dacă după şase luni ciclul tău aşa şi nu s-a normalizat, sau nu ai ovulaţie, nu amâna vizita la medic.

7. Mulţi oameni privesc cu sarcasm afirmaţia precum că după actul sexual, se recomandă ca femeia să stea culcată pe spate, cu fesele uşor ridicate aproximativ 20 de minute. Medicii însă susţin în unanimitate că această metodă creşte şansele de concepţie cu mai mult de 80%! Deci, dacă doreşti să rămâi însărcinată, abţine-te cel puţin 20 de minute de la mişcare.

8. Necesitatea de a renunţa la obiceiurile proaste este un subiect la care s-a discutat foarte mult. Şi totuşi, vom repeta. Se recomandă să renunţi la obiceiurile rele cu cel puţin un an înainte de a dori să rămâi gravidă. Apare întrebarea - de ce femeile continuă să bea alcool şi să fumeze, ştiind cât de dăunătoare sunt efectele acestora asupra capacităţii de a concepe? Medicii din lumea întreagă avertizează: primul trimestru este crucial în formarea organismului copilului. Orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, este periculoasă. Din păcate, se întâmplă că multe femei însărcinate, folosesc alcool în stadii incipiente, neştiind încă că sunt gravide.  Prin urmare, dacă îţi doreşti să rămâi însărcinată, procedează în legătură cu alcoolul şi ţigările ca şi cum ai fi deja gravidă – evită-le sau redu consumul lor.

9. Să nu creadă bărbaţii că sunt mai puţin răspunzători pentru fertilitate, decât femeile. Ţigările, alcoolul şi o alimentaţie dezechilibrată – toate acestea afectează calitatea şi cantitatea de spermă. Întrucât aceasta se reînnoieşte odată la trei luni, partenerul tău trebuie să abandoneze toate obiceiurile rele cel puţin pentru o perioadă şi, nu în ultimul rând, să se alimenteze corect.

10. Amânarea momentului de a avea un copil este o altă greşeală frecventă a multor cupluri. Acest fapt echivalează cu scăderea şanselor de a concepe copilul. Dupa ce treci de vârsta de 25 de ani, fertilitatea şi şansele de a rămâne însărcinată scad cu fiecare an cu care amâni decizia de a deveni mamă. Pana la vârsta de 40 de ani, ai cu 50% mai puţine şanse de a rămâne gravidă decât aveai la 20.

Dacă eşti una dintre mămicile fericite care a conceput deja un copil după mai mulţi ani de aşteptare şi dacă mai cunoşti şi alte greşeli pe care le fac cuplurile în încercarea de a deveni părinţi, aşteptăm să ni le împărtăşeşti, pe mail-ul nostru odoras@gmail.com

Foto: cdn.parenting.com

Share:

Articole recomandate