Activități de poveste pe care le putem face de Crăciun cu micuții noștri
- 2024-12-24
- 150
Crăciunul este un moment perfect pe care să îl dedicăm creativității și momentelor unice petrecute împreună cu toți cei dragi. Îți oferim câteva exemple de activități la care poți să apelezi în aceste zile. Te vor face să te apropii și mai mult de familia ta și îți vor umple sufletul de bucurie. Aceste idei de activiăți sunt potrivite mai ales dacă la ele participă și copiii.
Creați cadouri împreună cu cei mici
În loc să cumpăraţi cadouri pentru ceilalţi membrii ai familiei, prieteni, educatoare sau învăţătoare, ce-ar fi să le creaţi împreună cu cei mici? Puterea unui cadou personalizat e foarte mare. Puteți confecţiona o felicitare sau o decoraţiune. Multe idei minunate găsiţi pe Pinterest.com.
Implicaţi copiii în pregătirea mesei de Crăciun
Copiii se distrează mult să participe la pregătirea cozonacilor, a prăjiturilor sau a tartelor. Puteți face o tartă de portocale şi brioşe fără zahăr, decorate cu elemente tematice.
Staţi seara lângă brad împreună
Ascultaţi colinde în timp ce priviţi luminiţele jucăuşe. Le puteţi povesti celor mici cum petreceaţi voi Crăciunul când eraţi copii sau, dacă ştiţi din povestirile lor, cum petreceau părinţii, bunicii şi chiar străbunii voştri această sărbătoare.
Faceţi o faptă bună
Cu siguranţă stiţi pe cineva care s-ar bucura mult de un dar. Crăciunul este atât de mult despre a dărui. Din inimă. Cât de mult învaţă copiii noştri din aceste gesturi! Mai ales când ei dau cadoul, cu mânuţa lor, şi văd fericirea pe chipul celui care îl primeşte.
Vorbiți cu ei despre însemnătatea Crăciunului
Puteţi să le spuneţi care sunt tradiţiile, care este istoria, cum este sărbătorit în diverse locuri de pe glob, ce înseamnă pentru voi.
Puteţi face un brad din carton iar în loc de globuri să agăţaţi bileţele pe care scrieţi ce reprezintă Craciunul pentru voi. Puteţi scrie cuvinte precum: familie, împreună, magie, a dărui, a primi, emoţie etc. Fiecare membru trebuie să contribuie. Cei mici pot desena dacă nu pot încă să scrie.
Mergeţi la colindat
Este o tradiție care aduce atâta voie bună. Puteți să vă strângeți câteva familii din zonă şi să vă colindați între voi. Copiii se pot implica în pregătirea unor pacheţele cu fructe, nuci şi dulciuri pentru cei care vă vor colida. Satisfacţia copiilor e foarte mare când reuşesc să facă ceva cu mânuţele lor
Citiţi împreună cărţi despre Crăciun
Puteţi chiar să scrieţi cu cei mici o poveste de Crăciun şi să o ilustraţi. Imaginaţi-va câte poveşti de Crăciun veţi fi colecţionat când copilul va face 18 ani. Şi ce amintiri frumoase vor fi! Faceţi împreună ceva inedit care face casa să răsune de râsetele lor. Puteţi să jucaţi acasă o piesă de teatru. Puteți alege o scenă din filmul “Singur acasă”.
Un părinte poate juca rolul lui Moş Craciun care nu aude bine. Copiii îi spun pe rând ce vor să primească, dar Moşul înţelege cu totul altceva, lucruri care mai de care mai trăsnite. Copiii se vor amuza teribil. O altă idee este să organizaţi karaoke şi fiecare membru trebuie să cânte un cântec de Crăciun şi sa danseze.
Pregătiţi câte o mică surpriză pentru fiecare membru al familiei
Provocarea este ca din 3 obiecte care se găsesc prin casă (spre exemplu: nasturi, bucăţi de carton, sfoară, sticle de plastic, fructe, pungi, paie, pahare din carton etc) fiecare să pregătească un mic cadou. Puteţi însoţi micul dar de o felicitare prin care mulţumiţi fiecărui membru al familiei pentru ceva important ce a făcut pentru voi în acest an. Copiii învaţă astfel că surprizele nu înseamnă neapărat cadouri scumpe. Ele pot fi reprezentate de lucruri mici, făcute cu multă dragoste şi dăruite din tot sufletul.
Construiţi un joc de Craciun
Puteţi folosi o foaie de hârtie sau o bucată de carton pe care să desenaţi un joc gen “Piticot”. Cursa poate fi aventura lui Moş Crăciun de la primirea scrisorilor până la livrarea tuturor cadourilor. Pe drum Moşul poate întâlni tot felul de obstacole sau prieteni care îl ajută. Folosiţi pioni sau zaruri.
În seara în care îl aşteptaţi pe Moşul, cel mic poate să îi pregătească o gustare şi să o lase lângă brad. Puteţi să vă distraţi foarte tare dacă încercaţi să îi pregătiţi Moşului o gustare tematică. Scrieţi scrisori şi trimiteţi-le prietenilor sau rudelor apropiate prin Poştă. Mai ales dacă nu locuiesc în același oraş sau aceeaşi ţară cu voi.
Crăciunul este şi despre recunoştinţă
Puteţi face multe activiăţi prin care să vă amintiţi de toate motivele din bucurie din viaţa voastră. Puteți face “copacul recunoştinţei”, unde în locul frunzelor să puneți bileţele pe care să scrieți despre oamenii, lucrurile, experienţele care ne-au făcut să fim azi mai buni.
Faceţi o fotografie cu voi toţi şi bradul de Craciun şi apoi printaţi-o
Pe spate scrieţi fiecare câteva cuvinte şi anul în care este făcută. În fiecare an, veţi mai adauga o poză cu voi şi vă va face mare plăcere să le revedeţi pe cele mai vechi.
Aprindeţi împreună cu cei mici câte o lumânare pentru cei dragi. Care mai sunt sau nu lângă voi. Gândiţi-vă la ei cu multă iubire şi recunoştinţă că îi aveţi sau i-aţi avut lângă voi. Tare cred că sărbatoarea aceasta ignoră graniţele timpului şi leagă trecutul de prezent.