12 Dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea rinichilor, detoxifiere și curățare
- 2022-06-28
- 803
Rinichii îndeplinesc o multitudine de funcții esențiale în organism, de la controlul tensiunii arteriale până la menținerea oaselor puternice și sănătoase. Aflați sub cutia toracica, rinichii dumneavoastră sunt responsabili pentru eliminarea deșeurilor din organism, scrie stiai.net
Mâncând multe fructe și legume și menținând o hidratare adecvată, rinichii tăi se pot auto-curăța. Alimentația corectă și exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să evitați problemele renale în viitor.
12 alimente pentru a vă curăța și detoxifia rinichii în mod natural
Ardei gras roșu
Varză
Conopidă și Brocoli
Legume cu frunze verzi
Usturoi
Sparanghel
Mere
Fructe de pădure
Ulei de măsline
Pepene
Ghimbir
Curcuma
De ce sunt rinichii atât de importanți?
Rinichii sunt două organe mici asemănătoare boabelor de fasole de aproximativ 6 cm lățime și 12 cm lungime. Ei constau din două straturi. Stratul exterior se numește cortex, iar stratul interior se numește medular. Majoritatea oamenilor au doi rinichi care se află în partea din spate a abdomenului, pe ambele părți ale coloanei vertebrale.
Rinichii îndeplinesc o multitudine de funcții esențiale în organism
Rinichii curăță deșeurile și excesul de apă din sânge, produc urină și ajută la controlul tensiunii arteriale prin reglarea electroliților. Rinichii ajustează, de asemenea, pH-ul, filtrează proteinele și elimină toxinele care au fost împachetate pentru îndepărtare de către ficat.
Un alt rol al rinichilor este de a produce o varietate de hormoni. Cei doi hormoni principali pe care rinichii îi secretă sunt vitamina D și eritropoietina. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului, menținerea oaselor sănătoase și reglarea sistemului imunitar. Eritropoietina activează producția de globule roșii pentru a menține un nivel sănătos de oxigen în organism.
Rinichii tăi sunt în mod constant la lucru. În fiecare zi, rinichii procesează peste două sute de litri de sânge și filtrează peste doi litri de deșeuri și apă. Rinichii sănătoși filtrează aproximativ jumătate de cană de sânge pe minut pentru a elimina reziduurile, excesul de apă și pentru a produce urină. Ulterior, urina curge din rinichi în vezică. Vezica urinară, rinichii și ureterele fac parte din tractul urinar.
Procesul de îndepărtare a deșeurilor pe care rinichii îl efectuează este vital, fără el ar exista o acumulare de toxine în fluxul sanguin și lichidul limfatic. Acest lucru ar putea otrăvi corpul și ar putea duce la deteriorarea țesuturilor. Toxinele, excesul de apă, pH-ul necontrolat, tensiunea arterială și electroliții pot pune, de asemenea, o presiune enormă asupra vaselor de sânge și a inimii.
Simptomele bolii renale pot include următoarele:
Piele uscată, cu mâncărimi
Nevoia frecventă de a urina
Obosit/energie scăzută
Urina spumoasă
Sânge în urină
Picioare și glezne umflate
Doi dintre cei mai importanți factori care contribuie la bolile de rinichi sunt diabetul și hipertensiunea arterială. Ambele cauzează leziuni la nefroni, micile unități de filtrare din rinichi. Fiecare dintre rinichii tăi este alcătuit din aproximativ jumătate de milion din acești nefroni filtranți. Ei funcționează prin returnarea substanțelor atât de necesare înapoi în sânge și eliminarea deșeurilor.
Adoptarea unui stil de viață care limitează dezvoltarea diabetului și a hipertensiunii arteriale va reduce dramatic riscurile de boli renale, pietre la rinichi sau insuficiență renală.
Există, de asemenea, modalități de a dezvolta aceste probleme de sănătate, care sunt în afara controlului dumneavoastră. Unele boli autoimune, tulburări genetice, infecții, otrăviri și lovituri fizice la rinichi pot duce la insuficiență renală.
Dacă doriți să reduceți riscul de a dezvolta probleme renale și să susțineți o sănătate optimă a rinichilor, începeți prin a menține o greutate sănătoasă. Obezitatea crește șansele de a dezvolta diabet și hipertensiune arterială.