Importatorii au rezerve de sare la depozit și se reorientează spre alte piețe
- 2022-03-10
- 426
În magazinele din Chișinău există un deficit de sare alimentară. Războiul din Ucraina a perturbat importurile de produse alimentare, inclusiv de sare alimentară. Unii oameni au cumpărat sare pentru o perioadă îndelungată, fiind panicați de zvonul că n-ar mai fi sare în Republica Moldova, scrie gazetadechisinau.md
Agenții economici care importă sare spun că nu există motive de îngrijorare, deoarece aceștia dispun de rezerve de sare pentru cel puțin două luni. Și chiar dacă războiul va continua, importatorii vor aduce sare din alte țări.
Întrebați de ce nu-i sare în vânzare, angajații magazinelor ne-au răspuns că de vină ar fi războiul din Ucraina, din cauza căruia s-au oprit unele importuri.
Sunt rezerve de sare
„CapMar-Grup” este cel mai mare importator de sare pe piața din Republica Moldova. Compania aduce sare din Ucraina, Belarus și statele Uniunii Europene.
Administratorul mărcii comerciale „Cu plăcere”, Serghei Bote, ne-a asigurat că nu există nicio premisă pentru a intra în panică, iar sare în magazine va fi. În depozite sare este pentru cel puțin două luni de zile, care acoperă tot teritoriul R. Moldova.
„Rezervele care au fost până la anunțarea situației excepționale sunt în depozite. Avem și variante de rezervă, pentru că noi lucrăm și cu producători europeni. Chiar și dacă vor fi rețineri, iar situația aceasta va dura, atunci ne vom reorienta spre alți producători de sare, anume spre producătorii europeni. Și problema va fi soluționată”, a mai declarat Serghei Bote.
Administratorul spune că lipsa de sare în unele magazine ține de partea logistică. „Situația creată a influențat mult logistica și din aceste motive nu întotdeauna reușim să transportăm comenzile la timp în magazine. Sare este”, a explicat Serghei Bote de la „CapMare-Grup”.
Unele produse vor fi substituite
La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că „nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor”.
Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produsele alimentare și de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană.
Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, mai mult de jumătate din produsele importate fiind resurse energetice.