Peste 32 mii abonamente la autobuz și troleibuz au fost procurate în Capitală
- 2022-07-04
- 592
Peste 32 de mii de abonamente au fost procurate de când a fost majorat prețul la transportul public în Capitală, informează oficial.md
Cele mai procurate abonamente au fost cele pentru 6 luni, după care cele pentru o lună și în final cele pentru 3 luni.
În prezent s-a dat comandă pentru a fi tipărite încă 20 de mii de abonamente pentru perioada de 6 luni, acestea fiind la mare căutare.
În această săptămână de către Direcția generală transport public şi căi de comunicaţie, vor fi transmise Direcției generale educație, tineret şi sport, circa 35 de mii de abonamente, pentru elevii claselor 1-4, după care vor fi repartizate la toate instituțiile educaționale și oferite elevilor, începând cu săptămâna viitoare.
Pentru restul categoriilor care beneficiază de gratuități, la fel vor fi repartizate abonamentele prin intermediul Direcției generale asistenţă socială şi sănătate.
În prezent lucrăm pentru ca aceste abonamente să se regăsească în vânzare și prin intermediul altor servicii decât cele pe care le avem.
Ceea ce avem conform datelor prezentate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul călătorilor cu transportul public a crescut cu 7 procente.
Oamenii preferă să ia transportul public, acesta devenind mai accesibil, confortabil, care circulă pe bandă dedicată.
„Sigur că mai avem mult de muncit, iar în acest an și la începutul anului viitor ne propunem să procurăm alte 70 de unități de transport public, pe lângă cele 240 de unități, procurate anul trecut”, spune primarul general al Capitalei, Ion Ceban.
De asemenea, a decis ca mai multe curse solicitate să fie suplinite cu troleibuze și să nu fie fost scoase unități de transport așa cum se făcea pe perioada de vară în anii precedenți.
„Și deoarece sunt unele discuții publice, plângeri precum că în unele unități de transport nu este inclus aerul condiţionat, reiterez: Din această săptămână vor fi făcute verificări inopinate în diverse unități de transport public, pentru a vedea cum stau lucrurile la acest capitol şi nu numai.
La final va fi făcut un raport și luate deciziile necesare.
Mă adresez la toți șoferii de troleibuz şi autobuz din capitală, ca în toate unitățile unde sunt aparatele de aer condiționat, să fie incluse.
În toate cele 240 de unități de transport noi pe care le-am adus anul trecut, sunt aparate de aer condiţionat. Altele, care la fel par a fi noi, pot să nu existe, iată în acestea am rugat colegii să plaseze un panou informativ că aceste troleibuze sau autobuze nu au aparate de aer condiționat.
La fel, rog călătorii să nu fie supăraţi pe şoferi, în cazul în care unitatea de transport nu este dotată cu aer condiţionat.
Aşa au fost procurate aceste troleibuze şi autobuze, deoarece anterior cei din fruntea primăriei nu s-au gândit la acest lucru”, spune Ceban.
Ion Ceban spune că cei de la guvernare au încercat și continuă chiar să blocheze procesul.
„Ilegal, Cancelaria de Stat a contestat decizia CMC și Dispoziția Primarului, de ajustare a tarifului în transportul public din capitală, astfel s-a făcut ingerință în treburile Administrației Publice Locale.
Atunci când „Marele Ministru”, a tot dominator a scumpit prețurile la transportul interurban, nimeni nu a contestat, atunci când s-a scumpit călătoria cu transportul public la Soroca, Cahul, Cimișlia, dar și în alte localități – nimeni nu a contestat.
Mai mult, atunci când se încheie contracte de milioane cu mari semne de întrebare prin „firme prietene”, cum le numesc cei de la Guvernare, nimeni de la procuratură nu contestă, nu verifică și nu întreprinde măsuri.
În cazul nostru, chiar și reprezentanții CALM au comunicat că este un atac la autonomia Autorității Publice Locale.
Şi reprezentanții UE au spus că acţiunile guvernării ar fi mai mult un act politic împotriva Primăriei Chișinău.
Este regretabil că astăzi Primăriile din republică așa și nu au autonomie să decidă, dar sunt șantajate cu verificări multiple, cu ANI și procuratură”, spune Ceban.