S-a confirmat! S-a născut primul bebeluș cu ADN de la trei persoane
- 2023-11-08
- 2299
Știm deja că orice om are un mix de ADN de la mamă și tată, nu? Structura ADN-ului este unică pentru fiecare individ. Așa este firesc să fie, așa a fost încă din 1953, atunci când a fost decodificată structura moleculară pentru prima oară. Se pare însă că, medicina a avansat atât de mult încât, în prezent, un copil poate avea celule ADN și de la o a treia persoană.
Conform Wikipedia, ADN este prescurtarea de la acid dezoxiribonucleic. ADN-ul fiecărei ființe vii, fie că vorbim de animale sau oameni, este format din molecule organice complexe.
Fertilizarea în vitro este practic, o reproducere asistată ce ajută femeia să rămână însărcinată. Mai exact, această tehnică presupune recoltarea ovocitelor de la mamă și combinarea lor cu sperma de la tată. Totul se întâmplă în afara uterului, în laborator.
Acum că am lămurit cei doi termeni, să discutăm concret și despre ceea ce înseamnă ” bebeluș născut cu ADN de la trei persoane „
Conform BBC news, medicii pot acum efectua o procedură inovatoare de fertilizare în vitro. Scopul acestei proceduri este acela de a preveni transmiterea genetică a unor boli incurabile precum bolile mitocondriale. Un copil care suferă de o boală mitocondrială întâmpină întârzieri serioase de creștere și are un tonus muscular subdezvoltat.
Universitatea Newcastle în colaborare cu Centrul de Fertilitate din Newcastle sunt cei care au făcut totul posibil
Peter Thompson, directorul executiv al Centrului de Fertilizare din UK a declarat că :” Procedeul se numește terapie de înlocuire a mitocondriilor ( MRT ). Acest tratament oferă și familiilor cu boli mitocondriale severe șansa de a avea un copil perfect sănătos. La opt ani de la aprobarea acestei proceduri, s-au născut și primii bebeluși cu ADN de la trei persoane. Totul s-a întâmplat în UK în luna Mai 2023.”
Deși este un ADN modificat, cea mai mare parte din celule sunt tot de la mama și tatăl copilului
Un procent de doar 0,1 % provine de la o a treia persoană, întotdeauna o femeie. Practic această mică parte de la a treia persoană sunt celulele sănătoase ce le înlocuiesc pe cele bolnave din ADN-ul inițial. Aspectul fizic al copilului nu este influențat în niciun fel de această mică parte de ADN străin. Copilul va semăna doar cu mama și cu tata, nu și cu cea dea a treia persoană.
A treia persoană nu poate fi considerată al treilea părinte al copilului, deși îi transmite o mică parte din ADN-ul său. Conform legii, a treia persoană nu are și nici nu va putea avea, indiferent de situație, drepturi asupra copilului. Copilul, la rândul său, nu poate niciodată solicita informații despre numele femeii care i-a donat celule din ADN-ul său.
Totul se face sub anonimat. Copilul poate totuși solicita, după vârsta de 16 ani dosarul său de la clinica unde a fost făcută inseminarea în vitro. În dosar este înregistrat istoricul medical al persoanei care a donat celulele și o scurtă descriere generală.
Sursa: viatademama.ro