Studiu: Produse lactate pe piața moldovenească – practic fără lapte
- 2018-02-02
- 17345
Produsele lactate ce se comercializează pe piața din Republica Moldova conțin în mare parte grăsimi vegetale și foarte puțin lapte. Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată a publicat rezultatele expertizei produselor lactate comercializate în Republica Moldova, informează Logos Press.
Potrivit tv8.md, pentru examinare au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import. În cadrul studiului au fost selectate preponderent mărfuri cu conținut de grăsime specificat. Potrivit rezultatelor, un sfert dintre produse nu au trecut testul. Compania „JLC” se situează în fruntea companiilor ale căror produse au în componență grăsimi străine (non-lactate). În componența celor mai multe produse ale acestei companii, grăsimea vegetală a depășit normele admise. Conform metodei aprobate, această normă ar trebui să fie mai mică de 5% din fracțiunea totală de grăsime.
Brânza de casă de la JLC 6% – 95,81 % grăsimi străine;
Brânza granulată „Gingășie” 4% JLC – 89,09 % grăsimi străine;
Brânza granulată „Grăuncior” 4% JLC – 89,31 % grăsimi străine;
Brânza granulata „Făguraș” 5% JLC – 93,24 % grăsimi străine;
Brânza granulată degresată „Fitness” – 79,52% grăsimi străine;
Brânza de vacă 5% JLC – 32,36 % grăsimi străine etc.
Mai multe decât atât, în brânza degresată „Fitness” de la JLC, care potrivit denumirii sale nu trebuie să conțină grăsimi, grăsimea detectată a fost de 0,5%. Chiar și în această cantitate, proporția de grăsimi vegetale a constituit 79,5%.
Potrivit Galinei Cecico, șeful laboratorului de testare, specialiștii nu au avut pretenții la calitatea untului și a smântânii: „Recent am început să testăm „laptele pentru conținutul de grăsimi străine, fapt pe care nu l-au știut majoritatea producătorilor. Nimeni nu se aștepta ca în brânza „Grăuncior”, „Gingășie”, „Făguraș” de la JLC să nu fie aproape nici o grăsime de lapte. Astfel, cumpărătorul nu plătește pentru un produs lactat integral, ci pentru o anumită masă care constă de fapt din ingrediente pe bază de plante”.
În brânzica „Mic vis”, pe care este specificat că are 0% grăsime, sunt prezentate de fapt 7% grăsimi, în care 37,8% sunt de origine vegetală.
Printre produsele altor producători care depășesc procentajul permis de grăsimi vegetale sunt:
Lapte condensat „Icinea” – 93,97 % grăsimi străine;
Lapte condensat „Irisca”, „Icinea” – 92,05 % grăsimi străine etc.
Vedeți mai jos întreaga listă:
Foto: tv8.md; rg.ru