Top 4 semne care îți arată că copilul tău trebuie să socializeze mai mult
- 2019-07-17
- 2764
Dacă nu putem socializa ne este greu să ne integrăm în mediul în care ne aflăm. Iar capacitatea de a socializa cu cei din jur ni se formează din fragedă copilărie. Un deficit de socializare își poate pune amprenta pentru tot restul vieții, deci e cazul să analizați un pic comportamentul piciului vostru și să vedeți dacă nu cumva are nevoie de mai multă socializare.
1. Îi este foarte greu să împartă diferite lucruri cu alți copii
Este adevărat că în general copiii nu sunt foarte flexibili când vine vorba despre jucăriile lor sau felul de mâncare preferat și inclusiv unii adulți au probleme cu această abilitate. Principalul inconvenient când nu poate împărți ceva cu cei din jur este acela că nu va poseda abilitățile necesare de negociere. Discuțiile cu alți copii și poziționarea în situații în care își dă seama că este în avantajul lui să le ofere și celorlalți din ceea ce are vor crea această abilitate extrem de utilă atât în anii copilăriei, cât și la vârsta adultă.
2. Devine foarte anxios când este înconjurat de multe persoane
Deși este adevărat că unor copii le ia mai mult timp să se adapteze unui context care include multe persoane, este esențial să vezi că progresează lent. Abține-te când simți nevoia să intervii și să-l „salvezi” pentru că trebuie să-i dai șansa de a-și reveni singur și de a se consola într-o manieră proprie. Ajutorul util pe care îl poți da se referă la formularea laudelor sau aprecierilor când cel mic răspunde pozitiv, când se uită în ochii altor persoane sau când se joacă alături de ceilalți copii.
3. Te ține strâns și nu-ți dă drumul
Dacă observi că nu-ți dă drumul deloc este posibil să aibă dificultăți când trebuie să socializeze. Unii copii sunt introvertiți, remarcându-se prin faptul că sunt mai liniștiți, tăcuți, retrași sau prudenți. Și mișcările lente îți arată acest lucru, ca și capacitatea de a observa în liniște mediul din jurul lor. Este esențial să lași copilul să se adapteze în ritmul lui și să încerci să-l integrezi într-un grup de cel mult 4 copii dacă este mai retras. Poți să inviți aceiași copii și acasă pentru a se juca împreună, facilitând astfel o atmosferă relaxată pentru copil și eliminarea senzației de presiune.
4. Este agresiv cu alți copii
Dacă se enervează ușor și are tendința de a deveni agresiv cu restul copiilor este un semn că are nevoie de empatie. Totul pornește de la exemplul oferit de părinți. Dacă îl îmbrățișezi des și îi arăți că este iubit nu va mai reacționa în mod agresiv. De asemenea, în momentele problematice trebuie să intervii și să-i explici modalitățile alternative pentru a utiliza cuvintele și de ce trebuie să aștepte să-i vină rândul sau să-și primească porția.
Sursa: eva.ro; kp.ru