13 Semne normale întâlnite la un nou-născut!
- 2015-07-28
- 16285
Multimple semne îi pot îngrijora pe proaspeţii părinţi, motiv pentru care vă prezentăm mai jos 13 semne normale la nou-născuţi.
1 Erupţiile şi punctele roşii
Probabil v-aţi întrebat dacă este normal ca nou-născutul să prezinte:
-
Mici coşuri
-
Erupţie roşie la nivelul gâtului
-
Mici coşuri sau puncte roşii pe abdomen
-
Puncte albe
Răspunsul este: da! Cu toate că pielea bebeluşului este foarte fină, aceasta nu trebuie să fie neapărat imaculată! Mici puncte roşii sau coşuri pot să apară pe pielea nou-născutului şi să treacă de la sine.
Puncte albe se întâlnesc frecvent pe nasul, obrajii sau bărbia bebeluşului, fără a reprezenta vreo ameninţare. La fel este şi acneea bebeluşului, care se vindecă pe parcursul timpului.
Se pot întâlni la nivelul scalpului bebeluşului mici “fulgi” albi de piele descuamată, ca mătreaţa, sau cruste galbene. Acestea pot să apară şi la nivelul urechilor, sprâncenelor, pleoapelor sau chiar al axilelor.
3 Forma alungită a capului
Se poate observa în cazul anumitor bebeluşi că prezintă o formă alungită, conică a capului. Aceasta se datorează naşterii pe cale naturală, situaţie în care, marginile oaselor bolţii craniene ale bebeluşului se pot suprapune, astfel încât capul să poată trece prin canalul de naştere. Nu este nevoie să vă îngrijoraţi, oasele vor reveni la poziţia normală şi forma capului se va rotunji în câteva săptămâni.
4 Scăderea în greutate
Nu vă îngrijoraţi dacă bebeluşul pierde în greutate în prima săptămână 300g sau mai mult, dacă a avut o greutate mare la naştere. Este un proces normal. Micuţul “recuperează” greutatea imediat în săptămânile ce urmează, câştigând aproximativ 200g/săptămână în prima lună şi între 900g -1 kg pe lună în primele 6 luni!
5 Alimentaţia la sân
Bebeluşii care primesc lapte matern necesită o “masă” la fiecare 2-3 ore în primele săptămâni şi la 3-4 ore pentru cei hrăniţi cu formule.
6 Scaunul
Primele scaune ale bebeluşului pot fi negricioase sau verde-închis, după aceea culoarea trebuie să devină galben-verzuie. Dacă scaunul are culoare neagră, roşiatică sau albicioasă, e nevoie de un consult medical.
Scaunul bebeluşului alimentat la sân are o culoare asemănătoare muştarului, iar al celui alimentat cu formule - este mai închis la culoare. Un scaun tare indică un consum insuficient de lichide.
7 Respiraţia bebeluşului
Nu este nimic grav dacă bebeluşul respiră uneori “ciudat”, având momente în care respiraţia este fie accelerată ori însoţită de zgomote respiratorii, fie - vreme de câteva secunde nu respiră.
8 Culoarea ochilor
La început toţi bebeluşii au o nuanţă închisă, nedefinită a ochilor. După 6 luni, chiar un an, se defineşte adevarata culoare a ochilor copilului. Dacă imediat după naştere cel mic are ochii “injectaţi”- se datoreaza tot travaliului.
9 Fontanela anterioara
Bebeluşii prezintă la nivelul craniului 2 fontanele sau spaţii formate la întâlnirea oaselor bolţii craniene, care se închid pe parcursul sudării complete a oaselor.
Dacă observaţi o bombare a fontanelei anterioare atunci când bebeluşul plânge sau simţiţi în acel loc pulsul/bătăile cardiace ritmice, nu este ceva anormal. Dacă apare o bombare a fontanelei anterioare atunci când copilul nu plânge, trebuie să vă adresaţi doctorului!
10 Iritaţia de scutec
Toţi bebeluşii trec prin asta, cel puţin o dată în viaţă, ( mai ales între 4-15 luni)! Iritaţia provocată de “scutec” este mai frecventă atunci când bebeluşul are o alimentaţie diversificată, care include şi alimente solide.
11 Icterul neonatal
Icterul neonatal poate să apară la 24-36 ore după naştere la o parte din nou-născuţi. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, este un icter fiziologic care se manifestă printr-o coloraţie galbenă a pielii şi sclerelor (ochilor) şi cu o stare generală bună a copilului.
Alimentaţia la sân ajută la dispariţia mai rapidă a icterului. În mod normal, icterul dispare într-o săptămână la copilul născut pe cale naturală şi în câteva săptămâni la cel născut prin cezariană.
12 Cianoza extremităţilor
Nou-născutul poate prezenta pentru câteva zile după naştere o coloraţie vineţie a pielii mâinilor şi tălpilor datorită imaturităţii sistemului circulator.
13 Cordonul ombilical
“Restul” cordonului ombilical al nou-născutului cade în aproximativ 2 săptămâni, la eliminarea lui putând fi observate câteva picături de sânge pe scutec. Infecţia de cordon ombilical este rară, semnele ei fiind : înroşirea pielii de la baza ombilicului sau plânsul bebeluşului atunci când este atins în zona ombilicului.
Sursa: kidz.garbo.ro