Cât timp îl ții în brațe pe bebe?
- 2017-11-20
- 17125
Titlul unei cărți foarte apreciate de mămici este „O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă”, scrisă de bloggerița Prințesa Urbană, mămică și ea. Aceasta este promisiunea pe care și-o face orice mamă, până ce se confruntă cu oboseala și cu sfaturile celor din jur. Totuși, în brațele mamei copilul găsește alinare când e bolnav, când s-a speriat sau s-a accidentat – sau, pur și simplu, când vrea un pic de alint. De ce să-i refuzi asta, doar pentru că lumea consideră că e prea mare pentru a fi ținut în brațe sau că îl răsfeți?
Așa crește copilul sănătos!
Cel mic nu mai plânge la fel de mult în brațe, se odihnește mai bine, pentru că se simte protejat. E deja un fapt demonstrat științific că apropierea fizică ajută la dezvoltarea creierului celui mic. În brațele unui părinte sau ale unui bunic, îi sunt stimulate mai multe simțuri decât dacă ar sta singur în pătuțul lui. Apropierea de mamă, de tată sau de bunici îl ajută să interacționeze mai bine, îi dă siguranță, îi crește inteligența emoțională.
În brațe, până la 4 ani
Din punctul de vedere al mai multor mămici, cea mai bună invenție pentru părinți și copii a fost, după scutecul de unică folosință, sistemul de purtare ergonomic. Din fericire, există unele care le permit părinților să-i ducă în brațe pe prichindei până la 4 ani, dacă aceștia doresc. Copiii mici pot să doarmă mai mult dacă sunt ținuți în brațe, pentru că ascultă bătăile inimii celui care-i poartă și-i simt căldura. În felul acesta, se întărește atașamentul părinte - copil. Dacă au deja un copil, un sistem de purtare în care țin mezinul familiei le dă mână liberă să se ocupe și de celălalt, să se joace, să se plimbe împreună.
Precauții în timpul sarcinii
Dacă există o situație în care nu mai poți lăsa copilul să stea în brațele tale, aceasta este sarcina avansată. După 3-4 luni de sarcină, când se simt primele mișcări ale fătului, devine riscant orice gest care ar putea afecta cumva copilul nenăscut. În orice caz, e important să-ți asculți corpul. Dacă nu sunt probleme, contracții, sângerări sau dureri, primul tău născut se va putea bucura în continuare de brațele protectoare ale mamei. Iar dacă ai fi nevoită să nu-ți mai poți ridica prichindelul în brațe, din motive de sarcină sau din alte rațiuni medicale, vă rămân întotdeauna îmbrățișările și jocurile împreună. Acestea vor continua să consolideze relația specială pe care o aveți.
Știai că…
…atunci când are crampe, colici sau probleme de digestie, copilul nu mai resimte durerea cu intensitate atât de mare dacă e ținut în brațe, piele pe piele?
Informații: clickpentrufemei.ro
Foto simbol: ihappymama.ru