Despre primii pași ai copilului: cum îl puteți ajuta și care sunt măsurile de siguranță
- 2017-06-09
- 8323
Părinții își pot ajuta sau își pot încuraja piciul în încercările sale de a merge singur, însa nu îl pot obliga, deoarece fiecare copil are ritmul său de dezvoltare. Unii bebeluși fac primii pași mai devreme, la vârsta de 9 luni, în timp ce alții preferă sa mai aștepte. Ambele situații sunt la fel de normale.
Pentru a ajunge să facă primii pași, copilul trebuie să aibă musculatura dezvoltată. De aceea el va exersa întorcându-se de pe o parte pe alta, rostogolindu-se, stând în funduleț sau mergând în patru labe. Dacă e ținut în poziție verticală, bebelușul va încerca și din prima lună să împingă cu vârful degetelor și să facă parcă încercări de a merge. La 5 luni, susținut de sub brațe, micuțul va țopăi pe suprafața deasupra căreia este așezat. Între 6 și 10 luni, va învăța ce trebuie să facă pentru a se ridica singur în picioare, iar între 9 și 14 luni va putea să stea în picioare fără vreun ajutor.
Fiecare copil va merge singur atunci când se va simți pregătit, ceea ce înseamnă că nu toți micuții vor face primii pași la aceeași vârstă. De obicei, primii pași se fac între 9 și 18 luni, iar cei mai mulți dintre bebeluși pășesc pentru prima dată la vârsta de 1 an.
Cum îl ajutați să meargă?
Nu trebuie să-l forțați pe micuț să meargă, dar îl puteți ajuta să facă primii pași. Spre exemplu, atunci când vă jucați, așezați jucăriile puțin mai departe de micuț, astfel încât să ajungă la ele doar dacă se deplasează. Sau așezați-vă la o distanță mică față de el, întindeți brațele și încurajați-l să vină la voi. Ajutați-l să meargă ținându-l de ambele mânuțe pentru ca apoi, să-i dați drumul uneia dintre ele, astfel încât cel mic să încerce să-și mențină echilibrul.
Prin casă lăsați-l să meargă desculț ori de câte ori este posibil, deoarece contactul direct între tălpițe și suprafața pe care merge îl va ajuta să-și îmbunătățească echilibrul.
Are nevoie de premergător?
O întrebare pe care și-o pun majoritatea părinților. Deși premergătorul pare să-l ajute pe copil, mulți specialiști sunt de părere că folosirea acestuia împiedică dezvoltarea corectă a musculaturii picioarelor.
Măsuri de siguranță
Imediat ce copilul începe să se ridice singur și să stea în picioare, trebuie să vă asigurați că obiectele de mobilier sunt bine fixate, pentru că le-ar putea folosi ca punct de sprijin. Un obiect de mobilă mai ușor, cum ar fi un scaun sau o măsuță mobilă, nu vor suporta greutatea copilului care se va agăța de ele încercând să se ridice în picioare și el ar putea cădea pe spate, iar obiectul peste el.
Informații: qbebe.ro
Foto simbol: frabus.ru