17 noiembrie - Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur
- 2020-11-17
- 4401
La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. Forța lor, iubirea părinților, dar și devotamentul și implicarea medicilor și asistentelor medicale de Neonatologie care îi îngrijesc sunt sărbătorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității. În această zi, organizațiile și asociațiile internaționale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate, transmite reginamaria.ro
Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult.
„Neonatologia și mai ales Terapia Intensivă Neonatală au evoluat extraordinar de mult în ultimii 50 de ani de când ele există ca specialitate (n.a 1957). Avem privilegiul să ne facem meseria în timpuri care susțin medicina și să reușim să facem posibil ceea ce părea imposibil cu puțin timp în urmă. Am speranța că prin determinare și multă experiență vom putea salva viețile micuților care se grăbesc să vină pe lume și care sunt încă prea mici ca să fie pregătiți pentru această viață. Le suntem alături și lor și părinților lor cu toată știința și priceperea noastră. Suntem datori ca prin ceea ce facem să luptăm pentru fiecare șansă pe care ei o primesc", susține dr. Dana Zaciu, șeful secției Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Băneasa (România).
Copiii născuți prematur au nevoie de îngrijire specială
În general, cu cât un copil se naște mai devreme de termen, cu atât mai mare este riscul posibilelor complicații asociate prematurității. În cazul bebelușilor născuți înainte de 28 de săptămâni, este posibil ca principalele organe și sisteme din organism să nu funcționeze așa cum ar trebui și să nu-și poată îndeplini funcțiile de bază. De cele mai multe ori, acești bebeluși au nevoie de tratament de susținere de lungă durată.
„Prematuritatea poate să fie copleșitoare, însă noi medicii avem credința că e doar un început diferit, o poveste despre putere și determinare care depășește orice imaginație. Pentru că un micuț de câteva sute de grame are atât de mult avânt și tot ce putem noi să facem este să îl susținem și să îi oferim toate îngrijirile de care are nevoie. Noi sărbătorim ziua prematurității cu fiecare copilaș externat cu bine, în brațele părinților lui”, explică asist. univ. dr. Daniela Popescu, șef secție Neonatologie, Spitalul Premiere din Timișoara.
Îngrijirea oferită în secția neonatală, continuată acasă
Este posibil să treacă mai multe săptămâni sau chiar luni până când bebelușul născut prematur poate fi externat din secția de terapie intensivă neonatală. Acest moment poate fi atât emoționant, cât și ușor descurajator pentru părinți, care se pot simți depășiți de noile sarcini. Este important să rețineți că, pe măsură ce petreceți mai mult timp cu copilul, veți înțelege mai bine cum să răspundeți nevoilor sale.
Sfaturi care pot ușura tranziția:
- Înțelegeți nevoile copilului. Asigurați-vă că știți cum să administrați medicamentele de care bebelușul are nevoie;
- Mergeți cu bebelușul la vizitele de monitorizare în timpul cărora medicul va aprecia progresul realizat de micuț;
- Întrebați medicul pediatru când puteți folosi scaunul pentru mașină. În cazul bebelușilor născuți prematur, scaunul auto poate crește riscul de probleme de respirație. Când veți putea utiliza scaunul auto, nu lăsați copilul nesupravegheat!
- Nu țineți bebelușul într-un port-bebe sau alte dispozitive de susținere în care acesta stă în poziție verticală până când nu vorbiți cu medicul pediatru! Acestea pot îngreuna respirația copilului.
Sursa: reginamaria.ro