Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Condimentaţi mâncarea copiilor cu dragoste, evitaţi ierburile exotice

Condimentaţi mâncarea copiilor cu dragoste, evitaţi ierburile exotice

 

Alimentaţia copiilor este esenţială pentru orice părinte. Atunci când vine vorba de modul de preparare a mâncării, dăm prioritate gătirii la aburi sau la cuptor. Încercăm să evităm la maximum prăjitul şi fiertul unor alimente sănătoase, care în rezultatul impactului termic îşi pierd din valorile nutritive. Dar la capitolul condimente cum stăm? Câtă sare adăugăm, ce tip de bulion preferăm, de când putem include în alimentaţia copilului gustul acru, pipărat sau amărui? Abordăm această temă în articol. 

Perceperea unor noi gusturi începe odată cu diversificarea alimentaţiei. Este o etapă importantă care deschide plăcerea de a mânca. Aşa zisa plăcere gastronomică presupune o varietate și un echilibru nutrițional adecvat. Unii părinţi realizează diversificarea folosind doar 2-3 produse. Acestea sunt date în cantități inadecvate vârstei: prea mult sau prea puțin. Așa apar mai târziu acei copii care mănâncă doar carne și dulciuri, refuzând legumele și cea mai mare parte a fructelor. Ca să pornească cu dreptul în aventura gusturilor și a texturilor, copilul tău poate fi convins cu ajutorul ierburilor aromatice sau a câtorva condimente exotice (vanilie, scorțișoară): ele dau gust și miros, culoare și aspect mâncării. Să vedem, așadar, de ce ai nevoie ca să faci din fiecare mâncare un deliciu.

Ce condimente adăugăm în mâncare şi cât?

Părinţii trebuie să conştientizeze faptul că pentru cei mici, consumul condimentelor și al plantelor aromatice trebuie să rămână ocazional. Dacă vorbim despre cantitate, atunci un vârf de cuțit este suficient. Faceţi abstracţie de varietatea condimentelor exotice din magazine, cele mai indicate sunt savorile locale, cele pe care obișnuiești să le folosești frecvent, cele pe care le-ai consumat când erai însărcinată și în timpul alăptatului. Ierburi proaspete, fin tăiate, sau condimente fin măcinate, iată o paletă largă de posibilități. Exoticele curry, curcuma sau ghimbirul ajung mai târziu în farfuria celor mici. Ca și muștarul ori susanul, cu un potențial alergizant foarte mare. Și în sfârșit usturoiul, piperul, sunt prea puternice, deci nerecomandabile în mâncarea picilor.

Alegeţi cu prudenţă ce adăugaţi în mâncare

Cei mici au o sensibilitate gustativă extrem de dezvoltată care nu se compară cu papilele gustative ale adulților. Cu trecerea anilor, organismul omului are nevoie de gusturi mai accentuate, asta pentru a atinge aceleași senzații cu ale unui copil de 2-3 ani. Pe papilele de pe limba bebelușului se declanșază o explozie de gusturi, deci nu faceţi abuz cu arome şi condimente. Lasăți copilul să observe și să miroase mâncarea înainte de a o gusta. Chiar şi maturii apreciază mâncarea vizual. Dacă într-o bună zi pireul obișnuit este decorat cu pătrunjel, copilul va dori să miroasă și să descopere noul produs necunoscut. În următoarea gustare poți mixa în pireu noi arome. Atenție la alergii, mai ales dacă ele au un istoric în familie.

Borşul acru

Este inclus în programul diversificării copiilor de la 8 luni. Optaţi pentru borş acru obţinut din tărâţe. Acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Însă, nu exagerați! 

Săraţi cu măsură, dar mai bine deloc

O bună parte a produselor alimentare  conțin deja în compoziţia lor sare. Asta înseamnă că nu este nevoie să mai adaugi decât o cantitate infimă, dar, doar după ce copilul a trecut de 18 luni. Sarea este periculoasă pentru sănătate și nu are altă calitate decât aceea de a intensifica gustul. Copiilor le sunt pe plac ierburi ca dafinul, cimbrul sau oregano. Adăugaţi condimentele la finalul preparării sau, dacă sunt proaspete, direct în farfurie, dar în cantități foarte mici.

Pătrunjelul poate fi inclus de la 8 luni

Pătrunjelul este bogat în săruri minerale, vitamine, proteine şi glucide. 100 de grame de pătrunjel conţin de patru ori mai multă vitamina C decât necesarul zilnic al unui copil şi decât 100 de grame de zeamă de lămâie. Includeţi produsul în alimentaţia copilului nu mai devreme de 8 luni. Poţi adăuga în supă sau în pireu, dar nu mai mult de 4-6 grame de pătrunjel. De la 1 an şi jumătate, poţi creşte cantitatea până la 12 grame.

Mărarul este indispensabil în bucătărie

Gustos, aromat şi foarte sănătos. Conţine uleiuri esenţiale, calciu, fier şi 80% din toate vitaminele cunoscute. Planta este binevenită în orice casă. Pătrujelul vă poate servi şi în calitate de medicament, fiind un ajutor de nădejde dacă bebeluşul său copilul tău suferă de constipaţie, deoarece mărarul stimulează activitatea gastrică şi intestinală. De la vârsta de 8 luni, puneţi în supe sau în piure 5 grame de mărar. De la vârsta de 1 an şi jumătate, poţi mări cantitatea până la 10 grame.

Scorţişoara recomandată după 1 an

Este unul dintre condimentele recunoscute pentru proprietăţile sale terapeutice, fiind o importantă sursă de mangan, fier, fibre şi calciu. Scorţişoara stimulează sistemul digestiv şi distruge bacteriile periculoase precum E. coli. Ţineţi cont de faptul că scorţişoara este un potenţial allergen, de aceea poate fi introdusă în alimentaţia copiilor doar cu avizul medicului. Dacă adăugaţi scorţişoara în mâncarea bebeluşului, nu uitaţi să o mirosiţi mai întâi. Se ştie că mirosul stimulează lucrul creierului.

 

 

Foto: clasesparticularesdelamano.com; elacraciun.ro; irmalitasarimblog.files.wordpress.com

Share:

Articole recomandate