Ești ceea ce mănânci! 12 reguli de aur pentru o alimentație sănătoasă și un organism puternic
- 2019-02-14
- 6043
Ritmul alert de viață pe care îl au majoritate oamenilor în zilele îi împiedică se se alimenteze sănătos. Fie că ești suprasolicitat la serviciu și nu reușești să i-ai masa la ora potrivită, fie că ajungi târziu acasă, fie că ești sedus de reclamele „apetisante” a tot felul de alimente nesănătoare, toate acestea contribuie direct la o alimentație nesănătoasă și la distrugerea propriului organism. Dacă îți dorești să faci o schimbare în viața ta și să-i oferi un restart organismului, îți sugerăm să memorizezi bine regulile enumerate mai jos și să conștientizezi că de fapt cum mâncăm, așa trăim.
1. Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca
Alimentaţia trebuie să fie sănătoasă, deoarece ea trebuie să ajute şi să menţină funcţionalitatea organismului, nu să-l suprasolicite şi să-l otrăvească.
2. Foamea e adevărată, iar pofta e falsă
Pofta este un fenomen psihologic, în timp ce foamea este un fenomen digestiv. Prin foame organismul ne informează că are nevoie de hrană, în timp ce pofta nu este dictată de necesităţile noastre fiziologice, ci mai degrabă de instabilitatea emoţională.
3. Cum bei, aşa trăieşti
Organismul uman este în mare parte alcătuit din apă, care este sucul vieţii. Plantele care nu au parte de suficientă apă se usucă în scurt timp, ceva similar se întâmplă şi cu organismul nostru. De aceea este atât de important să consumăm suficientă apă, care pentru clima noastră ar însemna 2-3 litri de apă pe timp de vară şi 1.5-2 litri pe timp de iarnă.
4. Bea mâncarea solidă şi mănâncă mâncarea lichidă
Saliva este o substanţă biochimică activă ce are un rol extrem de important în procesul de digestie. În particular asta înseamnă că mâncarea solidă trebuie mestecată mult timp, până când capătă o stare aproape lichidă datorită contactului său cu saliva. În acelaşi timp mâncarea lichidă (lapte, ciorbă, suc natural etc.) nu trebuie înghiţită deodată, ci trebuie ţinută un pic în contact cu saliva înainte de asta.
5. Savuraţi stomacul gol
Nu mâncaţi repede şi nu mâncaţi mult, chiar dacă aveţi în faţă ceva foarte gustos. Mâncarea trebuie să stea în gură atâta timp cât i se simte gustul. Această tehnică ne poate ţine sătui chiar dacă mâncăm mult mai puţin decât ne-am obişnuit, întrucât creierul ne dă senzaţia de saţ datorită excitării receptorilor gustativi, iar nu datorită umplerii stomacului.
6. Nu alergaţi după doi iepuri o dată
Dacă v-aţi aşezat la masă, lăsaţi toate celelalte activităţi. Dacă între timp citiţi, conversaţi cu cineva sau priviți televizorul, creierul nu-şi poate concentra atenţia asupra procesului digestiv, care este primordial. Drept urmare vă este mai greu să vă săturaţi de mâncare, iar digestia se petrece într-un mod ineficient şi chiar dăunător pentru sănătate.
7. Dimineaţa începe de cu seară
Ultima masă trebuie să aibă loc cu cel puţin 4 ore înainte de somn, termenul ideal fiind de 7 ore. Aceste cifre sunt dictate de timpul în care organismul poate prelucra mâncarea: 4 ore pentru legume şi fructe, 7 ore pentru carne. În timpul somnului încetinesc toate procesele din organism.
8. Nu vă extenuaţi
Nu treceţi brusc la diete foarte stricte, cel puţin dacă o faceţi doar de dragul alimentaţiei. Schimbările radicale peste noapte pot provoca un şoc organismului, ceea ce ar putea genera efecte exact inverse faţă de ce vă aşteptaţi de fapt.
9. Curăţenia este importantă nu doar la exterior
Noi acordăm multă atenţie curăţeniei corpului, precum şi celei din casă sau de la locul de muncă. Aceeaşi atitudine trebuie adoptată şi faţă de interiorul organismului. Pentru a face o curăţare specială, practicaţi abţinerea totală de la mâncare şi băutură pentru 24-48 de ore cât de des puteţi.
10. Eşti ceea ce mănânci
Organismul însuşeşte la propriu hrana pe care o consumăm, adică hrana devine o parte din organism. Iar pentru a avea un organism sănătos, este important ca şi produsele pe care le consumăm să fie proaspete, curate, pline de vitamine şi energie. Uitaţi de toate produsele care doar convenţional sunt numit „alimentare”, adică tot felul de: chips-uri, crenvurşti, ketchup-uri etc.
11. Nu combinaţi lucrurile incompatibile
Prelucrarea mâncării în organism are loc prin reacţii biochimice acido-bazice. Dacă în organism pătrund concomitent produse ce declanşează reacţiile acide şi cele ce declanşează reacţiile bazice, atunci are loc producerea unor săruri inutile, care complică mult procesul digestiv.
Foto: cetre.ru; Informații: sanatosvalley.ro