Cum analizăm desenele copiilor care ilustrează familia
- 2015-10-20
- 29028
Copiilor le place să deseneze propria lor familie, iar desenul lor vă poate ajuta să înţelegeţi ce gândeşte de fapt copilul vostru. Dacă vrei să îi analizezi desenul, fii atent ca nu cumva să îi sugerezi ce trebuie să deseneze.
Cum analizăm?
După ordine: ordinea apariţiei unui membru în desen demonstrează care este atitutidinea copilul faţă de fiecare persoană. De obicei, copiii îl desenează mai întâi pe cel mai iubit membru sau pe cel mai important. Dacă copilul a uitat să deseneze pe cineva, înseamnă că are o relaţie nu prea frumoasă cu această persoană. De cele mai multe ori, copilul se amplasează pe sine chiar în centrul desenului, iar asta înseamnă că e conştient de faptul că este iubit.
După mărime: de obicei, un copil desenează persoanele care au o mai mare o autoritate – mai înalte şi mai voluminoase. Copiii care se simt neglijaţi se desenează pe ei înşişi de dimensiuni foarte mici, iar copiii alintaţi se desenează cât mai mari.
După distanţă: atunci când în casă domneşte liniştea şi pacea, toate personajele din desen vor fi desenate una lângă alta. Cu cât mai aproape se desenează pe sine de un membru, înseamnă că este ataşat mai mult anume de acea persoană. Oricare obiect desenat între anumiţi membri, semnifică o neînţelegere între aceştia.
După culoare: oamenii pe care îi place vor fi desenaţi în culori calde. Dacă copilul a colorat haina unui membru în albastru, înseamnă că alături de aceasta se simte comfortabil, dacă verde – respectă această persoană.
Foto: soulscapescounselling.com