Specialiști în pediatrie: Copilul doarme mai mult și mai bine dacă are camera lui
- 2019-03-06
- 3235
Una dintre principalele dileme când se naște un copil este dacă acesta ar trebui să aibă camera lui încă de la venirea pe lume sau dacă este mai bine să îi fie pus pătuțul în dormitorul conjugal.
Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA) a stabilit că un copil doarme mai mult și mai bine dacă are propria cameră, spre deosebire de cei care împart dormitorul cu părinții.
Cercetarea a fost realizată studiind somnul copiilor cu vârste mai mari de 4 luni. S-a observat că bebelușii mai mari de 4 luni dorm cu 46 de minute mai mult și fără întreruperi dacă au propria cameră, spre deosebire de cei care împart dormitorul cu părinții, care, din cauza lipsei de somn, pot fi mai iritabili și să dezvolte obezitate infantilă.
Coordonatorii studiului au explicat că un bebeluș are scurte episoade în care se trezește peste noapte și ar adormi rapid la loc, singur, dacă părinții, odată ce au observat că el nu mai doarme, nu ar începe să se miște pe lângă el.
Părerile despre momentul cel mai potrivit pentru ca bebelușul să fie lăsat singur în cameră diferă de la specialist la specialist și de la familie la familie.
Unii spun că această schimbare poate fi făcută după vârsta de 4 luni, alții nu o recomandă mai devreme de 8 luni sau chiar un an, în timp ce alții consideră că momentul nu trebuie să vină înainte ca micuțul să poată înțelege că acest lucru nu înseamnă un abandon.
De asemenea, este o decizie personală dacă dormi cu bebelușul în același pat sau dacă îl lași să doarmă separat, dar în aceeași cameră.
Decizia e bine să fie luată în cunoștință de cauză și mai ales după ce îți dai seama care sunt obiceiurile de noapte ale micuțului: de câte ori se trezește pe noapte pentru a mânca, dacă adoarme la loc ușor sau dimpotrivă, distanța de camera părinților și disponibilitatea ambilor părinți de a se ocupa de cel mic peste noapte, dar și de confortul sau disconfortul pe care l-ar putea crea oricare dintre alegeri.
Sursa: copilul.ro