Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Grădiniță din Moldova, renovată după 30 de ani de așteptare

Grădiniță din Moldova, renovată după 30 de ani de așteptare

Până mai ieri, 35 de copii din satul Balabanu, raionul Taraclia, indiferent de vârstă și de limba vorbită, se înghesuiau într-o odaie mică, în condițiile în care norma prevede maximum 20 într-o grupă.  Acum, cu susținerea UE, grădinița a fost complet reabilitată, iar copiii au parte de condiții mai bune de educație.

Era foarte greu: pentru copii, pentru noi, dar și pentru părinți. Aveam doar o odaie încălzită de la un cazan rudimentar, care „mânca” mai multe lemne decât dădea căldură. În loc de bloc sanitar aveam olițe de fier, încă din perioada sovietică. Și acum un an s-a spart și o țeavă de apă, iar ferestrele erau gata să cadă”, povestește directoarea grădiniței, Vera Malina. 

Din luna iulie până în octombrie 2017, instituția a trecut printr-o transformare radicală: acoperișul spart a fost înlocuit cu unul nou, pereții au fost întăriți, termoizolați și zugrăviți. A fost schimbată toată tâmplăria și a fost construit un bloc sanitar modern. Bucătăria grădiniței a fost și ea reparată și dotată cu cele trebuincioase, iar terenul de joacă din curte a fost amenajat. Toate acestea datorită ajutorului Uniunii Europene în valoare de peste 38 000 dolari SUA, la care a pus umărul comunitatea și autoritățile regionale cu încă 34 500 dolari SUA.

Și pentru ca locuitorii să se bucure din plin de acest dar, tot cu asistența UE, la grădiniță au mai fost instalate baterii solare și o centrală termică pe biomasă, care încălzește bine și cruță banii.

Acum este de trei ori mai cald în grupe și cheltuim cu 30% mai puțin pentru încălzire. Iar apa caldă o obținem de la soare și e gratis. Copiii nu mai vin la grădiniță îmbrăcați în trei rânduri de haine. Dacă le este cald, au mai multe șanse să crească sănătoși”, spune directoarea. Primarul din Balabanu susține că fără banii europeni nu ar fi putut renova grădinița. „Acest proiect a fost ca o scânteie care a aprins în noi entuziasmul”, mai zice el.

O grădiniță prietenoasă copiilor, după 30 de ani de așteptare

Odată cu reparația grădiniței a fost deschisă încă o grupă pentru copiii care demult își așteptau rândul și au mai fost create patru locuri de muncă permanente și alte două - sezoniere. Chiar dacă copiii vorbesc între ei în câteva limbi, fiind dintr-un sat multinațional, procesul de educație a devenit mult mai eficient. Și asta pentru că toți cei 47 de copii care frecventează acum grădinița au fost repartizați în grupe în funcție de vârstă.

Dacă mai înainte plângeam dimineața, pentru că nu voiam să vin la grădiniță, acum nu vreau să merg seara acasă. Aici e mai interesant: ne jucăm, învățăm și mâncarea e gustoasă”, spune Valeria, o fetiță din grupa mare.

Locuitorii satului Balabanu, raionul Taraclia, au așteptat mai bine de 30 de ani pentru ca grădinița din sat să devină un spațiu prietenos copiilor. „A meritat”, zic părinții, fericiți ca și copiii lor.

Copiii și părinții din orașul Taraclia, aflat la vreo 10 km de satul Balabanu, au și ei un prilej asemănător de bucurie. Cu ajutorul UE, la grădinița nr.4 din oraș a fost schimbat acoperișul și toată tâmplăria, iar pereții au fost termoizolați și decorați pe exterior.

Acum și somnul de la amiază al celor 242 de copii din grădiniță este mai dulce, iar visele au devenit colorate. Cum poate fi altfel într-un spațiu cald, confortabil, sigur, curat și prietenos?”, întreabă retoric Ecaterina Ceban, directoarea interimară a grădiniței. 

La începutul acestui an, 24 de localități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia aveau câte un obiect de infrastructură reconstruit cu ajutorul UE, iar în alte 17 sate din regiune lucrările de reconstrucție erau în toi.

 

 

Share:

Articole recomandate