De ce nu este bine să înfofolim copiii
- 2019-02-05
- 2767
Cora Balaban-Popa, medic neonatolog, menționează că din dorința de a proteja un copil, acesta poate fi îmbrăcat extrem de gros, cu foarte multe rânduri de haine, inclusiv câte 2-3 perechi de șosete. Fularul și căciula îi vor lăsa doar ochii la vedere. Însă aceste obiceiuri sunt folosite cu motivul ca mai bine unui copil să-i fie cald decât frig și, într-adevăr, așa este, dar prea multe haine groase au o grămadă de dezavantaje. Copiii sunt plini de energie și doresc sa se miște, însă având prea multe haine groase mișcările le sunt limitate.
Copiii se încălzesc prin mișcare, deci nu este nevoie de multe haine. De asemenea, hainele prea strâmte, inclusiv numărul mare de perechi de șosete, pot duce la oprirea circulației sanguine într-o anumită zonă. Atunci când sunt îmbrăcați prea gros și depun efort, copiii transpiră imediat. Acest lucru poate provoca răceli, pneumonii și disconfort suplimentar. De asemenea, sugarii nu-și pot regla corect temperatura internă, iar prin îmbrăcarea excesivă le poate crește extrem de mult temperatura corporală, acest lucru ducând, în cele din urmă, la deshidratare.
Acestea fiind spuse, se pare că înfofolitul copiilor nu este o idee bună. Totuși, cum ar trebui îmbrăcați copiii?
Îmbrăcămintea de iarnă trebuie să fie in primul rând confortabilă și să permită mișcarea cu ușurință. De asemenea, în mod normal, copiii ar trebui să poarte același număr de haine ca și un adult, doar că trebuie adăugat un strat în plus.
În principal, există minimum trei straturi de bază pe care trebuie să le poarte un copil, în mod ideal:
- Primul strat are rolul să absoarbă transpirația. Cele mai bune materiale pentru acest strat sunt lâna, mătasea sau țesături sintetice, cum ar fi poliesterul. Stratul trebuie să fie.
- Al doilea strat se utilizează ca izolator termic, menținând căldura. Acesta trebuie să fie aplicat aproape de corp, dar fără a jena mișcările.
- Ultimul strat este stratul cel exterior care protejează copilul de ploaie, zăpadă sau vânt. Este reprezentat de o jachetă impermeabilă și respirabilă. În acest mod, copilul poate fi activ fără a acumula umezeală sub geacă.
Bumbacul trebuie evitat atunci când vremea este rece sau umedă. Acesta absoarbe rapid umezeala, inclusiv transpirația.
Sursa: sfatulmedicului.ro