Ce trebuie să știi despre imunitatea copiilor
- 2018-08-03
- 3909
Dacă remarci că propriul copil nu se îmbolnăvește des este semn că sistemul său imunitar funcționează corect. Însă, trebuie să cunoști că sistemul imunitar al copiilor se dezvoltă până la vârsta de 12 ani, astfel că ori de câte ori ajung în comunitate se întâmplă ca aceștia să răcească des. Intrând în contact cu diverși agenți patogeni, dar și prin vaccinare, sistemul imunitar va putea fi unul mai puternic.
Iată mai jos 8 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre imunitatea copiilor:
1. Copiii au imunitate înnăscută
Iată un prim aspect pe care trebuie să îl iei în considerare. Copiii se nasc cu anumite bariere fizice, precum pielea, mucoasele, dar și cu bariere fizico-chimice, precum sucul gastric. De asemenea, ei vin pe lume și cu un anumit bagaj genetic. Cu toate acestea, copiii nu sunt protejați de toți agenții patogeni cu care intră în contact.
2. Copiii dobândesc imunitate
Pe parcursul vieții copiii dobândesc imunitate, parcurgând o serie întreagă de experiențe și interacțiuni cu anumiți agenți patogeni. Pentru o imunitate de fier este nevoie ca părinții să acorde multă atenție regimului alimentar, dar și măsurilor de igienă. La recomandarea medicului, copilului îi vor putea fi administrate minerale și vitamine sau alte produse cu acest efect.
3. Alăptarea și imunitatea
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni și apoi continuarea alăptării chiar și până la doi anișori, alături de diversificare. Și acest lucru pentru că laptele matern este un organism viu, sistemul imunitar al copilului fiind influențat de anticorpii primiți din laptele matern.
În ultimele zile de sarcină și imediat după naștere, mama secretă colostru, un lichid gălbui și destul de subțire, ce apare înainte de laptele matern. Deși nu se găsește în cantități mari, colostrul conține numeroși anticorpi, ce nu se găsesc în nicio formulă de lapte praf, fiind esențiali pentru formarea sistemului imunitar.
Alăptează bebelușul încă din primele zile după naștere și cât mai mult timp, niciun lapte formulă neputând imita compoziția laptelui matern.
4. Diversificarea și contribuția acesteia pentru o imunitate de fier
Orice copil trebuie să beneficieze de o hrană sănătoasă și de aceea, încă din prima parte a procesului de diversificare este nevoie să acorzi atenție fructelor și legumelor sănătoase. Lactatele, dar și roșiile, ceapa, usturoiul, sparanghelul contribuie la întărirea imunității copilului.
5. Imunitatea și măsurile de igienă
Nu protejați în exces copilul întrucât nu îl veți feri de îmbolnăviri. Lăsați-l să se joace liber și nu dezinfectați orice intră în contact cu el. Copiii trebuie să exploreze totul, să se joace cu nisipul, pământul, au voie să se murdărească și mai mult ca sigur vor reuși să construiască un sistem imunitar cât mai puternic.
6. Imunitatea și vaccinarea
Prin vaccinare îți poți proteja copilul de foarte multe boli, precum pojarul, poliomielita, difteria, afecțiuni ce pot fi fatale. De aceea, ar fi bine să nu excludeți vaccinurile din viața copilului, fiind sănătoase pentru acesta.
7. Mișcarea și imunitatea
Încurajează-l să facă mișcare multă, să se joace în aer liber, să profite de lumina soarelui, să facă un sport pe care îl iubește. În acest mod, copilul va fi ferit de îmbolnăvirile dese, fiind mult mai sănătos.
8. Respectă orele de odihnă
Un copil trebuie să doarmă mult și de aceea ar fi bine să iei în calcul respectarea programului de somn al acestuia. Cu cât copilul va fi mai obosit, cu atât se va îmbolnăvi mai des.
Sursa: mamadeprofesie.ro; vse-pro-detstvo.ru