Curățenia excesivă - un factor declanșator al leucemiei la copii
- 2018-07-23
- 5560
Leucemia este cea mai frecventă formă de cancer la copii, iar specialiștii susțin că rata de vindecare este destul de ridicată în condițiile în care afecțiunea este depistată la timp. Există numeroși factori declanșatori ai acestei boli, dar se pare că acum a mai fost descoperit unul - curățenia excesivă.
Una dintre cauzele care ar sta la baza apariției acestei boli ar fi faptul că sistemul imunitar al celor mici nu este suficient de dezvoltat pentru a lupta împotriva afecțiunii din cauză că nu a fost suficient expus la… microbi. Un cercetător britanic a ajuns la concluzia că dorința părinților de a-i feri pe cei mici de microbi, de a dezinfecta toate lucrurile cu care aceștia intră în contact, ar face ca sistemul imunitar să nu se dezvolte suficient și astfel riscul apariției leucemiei în rândul copiilor să fie mai mare.
Aceasta a fost concluzia la care a ajuns omul de știință din Marea Britanie, care susține că a studiat această problemă timp de 30 de ani. Acesta condamnă părinții prea grijulii, deoarece în acest fel, susține el, sistemul imunitar al celui mic nu mai știe să facă față.
De asemenea, cercetătorul britanic a făcut afirmația că îmbolnăvirea de leucemie în copilărie ar putea fi prevenită și și-a exprimat speranța că toate studiile și cercetările rezultate în urma celor 30 de ani de muncă ai săi ar putea fi folosite pentru a se crea un vaccin sau un medicament miracol prin care această afecțiune să poată fi complet videcată.
În prevenirea bolii, omul de știință a susținut că sunt implicați și alți factori. Astfel, potrivit acestuia, micuții care au fost hrăniți cu lapte matern, care au mers la creșă sau au frați și surori au mai puține șanse să se îmbolnăvească de această afecțiune gravă. Grație acestor factori, sistemul imunitar al celui mic este mai bine dezvoltat și mai pregătit să facă față infecțiilor, și de aceea riscul de îmbolnăvire este mai scăzut în cazul lor.
Deși este întâlnită și în cazul adulților, leucemia acută limfoblastică reprezintă în prezent cea mai frecventă formă de cancer în rândul copiilor. Simptomele cu care boala se manifestă sunt, de multe ori, confundate cu cele ale unei anemii, și de aceea este uneori diagnosticată corect prea târziu. Durerile osoase nocturne sunt un alt simptom al acestei afecțiuni.
Sursa: mamadeprofesie.ro