Herpangina – boala care apare frecvent la copiii sub 5 ani (care merg la grădiniță sau în tabere școlare)
- 2020-10-05
- 13561
Herpangina este o boală frecventă a copilăriei, provocată de un virus. Se caracterizează prin bășici mici care apar în cerul gurii și la baza gâtului. Infecția mai poate provoca febră bruscă, durere în gât, cefalee și durere de ceafă.
Herpangina este asemănătoare cu boala mână-gură-picior, un alt tip de infecție virală care afectează frecvent copiii – ambele afecțiuni sunt provocate de enterovirusuri. Enterovirusurile sunt un grup de virusuri care afectează în mod tipic tractul gastrointestinal, însă uneori se răspândesc și în alte zone ale corpului. În mod normal, sistemul imunitar produce anticorpi care luptă pentru a îndepărta virusul. Anticorpii sunt proteine care recunosc și distrug substanțele dăunătoare precum virusurile și bacteriile. Totuși, sugarii și copiii mici sunt mai susceptibili din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat.
Boala apare vara și la începutul toamnei, frecvent la copiii sub 5 ani (care merg la grădiniță sau în tabere școlare), dar se poate manifesta la orice categorie de vârstă. Grupul de virusuri care provoacă herpangina este înalt contagios. Simptomele sunt însă tratabile și boala se vindecă de obicei în 7-10 zile.
Cauze
Herpangina este cauzată de grupul A de virusuri Coxsackie, dar și de grupul B de virusuri Coxsackie, de enterovirus 71 sau de ecovirus. Aceste virusuri sunt înalt contagioase și se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta, în special în școli și grădinițe.
Contagiozitate
Persoanele infectate sunt cel mai contagioase în prima săptămână de infecție.
Infecția se transmite în mod tipic ca urmare a contactului cu materiile fecale. Virusul mai poate fi răspândit prin contact cu picăturile rezultate când persoana infectată strănută sau tușește.
Te poți infecta dacă duci mâna la gură după ce atingi un obiect contaminat. Virusul poate supraviețui câteva zile pe suprafețe și obiecte (mese, mobilier, jucării).
Semne și simptome
Simptomele variază de la o persoană la alta, însă pot include:
- Debut brusc cu febră;
- Durere în gât;
- Cefalee;
- Durere de ceafă;
- Ganglioni limfatici inflamați;
- Dificultate la înghițire;
- Scăderea poftei de mâncare;
- Hipersalivație (la sugari);
- Vărsături (la sugari).
Ulcerațiile mici la baza gurii și gâtului încep să apară în 1-2 zile de la infectare. Acestea sunt gri deschis și uneori au margini roșii. Ulcerațiile se vindecă de obicei în decurs de 7 zile.
- Febra depășește 41 C sau care nu se ameliorează;
- Ulcerațiile la nivelul gâtului care durează mai mult de 5 zile.
- Apar simptomele deshidratării:
- Gura uscată;
- Lipsa lacrimilor;
- Oboseala;
- Cantitate scăzută de urină;
- Urina închisă la culoare;
- Ochi înfundați în orbite.
Diagnostic
Ulcerațiile provocate de herpangină sunt specifice, astfel ca medicul poate stabili diagnosticul acestei boli în urma examenului fizic. Specialistul te va întreba despre simptome și istoricul medical. Nu sunt necesare analize speciale pentru a stabili diagnosticul.
Tratament
Scopul principal al tratamentului este de a reduce și a gestiona simptomele, în special durerea. Planul de tratament specific depinde de o serie de factori, precum vârsta, simptomele și toleranța la anumite medicamente.
Pentru că herpangina este o infecție virală, antibioticele nu sunt o formă de tratament. În schimb, medicul poate recomanda:
- Ibuprofen sau acetaminofen: Aceste medicamente pot ameliora disconfortul și pot reduce febra. Nu folosi aspirina pentru a trata simptomele unei infecții virale la copii sau adolescenți – aceasta a fost asociată cu dezvoltarea sindromului Reye, o afecțiune fatală care provoacă inflamația bruscă a ficatului și a creierului.
- Anestezice topice (locale): Anumite anestezice, precum lidocaina, pot ameliora durerea în gât și orice altă durere bucală asociată cu herpangină.
- Aport crescut de lichide: Este important să bei suficiente lichide în timpul recuperării, în special lapte rece și apa. Consumul de înghețată poate ameliora durerea din gat. Evită băuturile din citrice și lichidele fierbinți, deoarece pot agrava simptomele.
Cu tratament, simptomele ar trebui să treacă în 7 zile, recuperarea fiind completă.
Prevenție
Practicarea unei bune igiene este cea mai bună modalitate de a preveni herpangina.
Spăla-ți întotdeauna mâinile temeinic cu apă și săpun, și în special înainte de masă sau după folosirea toaletei.
Este, de asemenea, important să îți acoperi gura și nasul când strănuți sau tușești (strănută sau tușește la nivelul cotului îndoit), pentru a preveni răspândirea germenilor. Învață-ți copilul să procedeze la fel.
Când îngrijești un copil cu herpangină, ar trebui să-ți speli mâinile frecvent, în special după ce ajungi în contact cu scutece murdare sau cu mucusul de la nivelul nasului. Curăță toate suprafețele, jucăriile și alte obiecte cu un dezinfectant pentru a îndepărta germenii. Se recomandă să nu lași copilul să meargă la grădiniță sau la școală timp de câteva zile, pentru a evita răspândirea infecției.
Sursa: reginamaria.ro