Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Somnul insuficient la copii poate avea consecințe grave pe tot parcursul vieții

Somnul insuficient la copii poate avea consecințe grave pe tot parcursul vieții

Somnul este important pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales la copii. Este recunoscut faptul că  somnul este unul din factorii necesari pentru o creștere și dezvoltare normală a copilului, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Astfel, importanța programului de somn al copilului rămâne a fi majoră și de neignorat de către părinți. 

 Simptome că școlarul nu are parte de un somn suficient:

  – învățarea și reținerea cu dificultate a noilor informații;

 – probleme în concentrarea pe o perioadă mai îndelungată de timp;

 – reacție greoaie în cazul unor termene limită;

 – dificultate în a lua decizii sau în a alege atunci când i se dau mai multe variante;

 – rezolvarea problemelor cu dificultate

 – memorie scurtă;

 – control insuficient asupra propriilor emoții și comportament neadecvat în situații limită;

 – nivel scăzut de interacțiune cu grupul de elevi;

 – adaptabilitate redusă la situații noi.

Medicii recomandă un program bine pus la punct pentru somnul copiilor. De exemplu  nou-născuţii cu vârste sub patru săptămâni trebuie să doarmă 16 ore pe zi. Până la vârsta de 12 luni - între 14 şi 15 ore, iar copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani ar trebui să doarmă între 12-14 ore pe zi. De la 3 până la 7 ani, programul poate fi adaptat la 10-12 ore pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ar trebui să doarmă cel puţin 10 ore pe zi, iar cei de peste 12 ani pot dormi opt ore, cum şi adulţii.

Obişnuirea copilul de a respecta orele de somn poate fi o adevărată luptă. Conform experţilor de la Universitatea din Houston, copiii care au un program inadecvat de somn vor simți efectul consecințelor pe parcursul întregii vieți, fiind predispuşi mai ales la depresie şi anxietate, când devin adulţi.

„Un nivel inadecvat de somn poate duce, în cele din urmă, la depresie, anxietate și alte tipuri de probleme emoţionale. Părinţii trebuie să se gândească la somn ca la o componentă esenţială a sănătăţii, în acelaşi mod în care au grijă de nutriţie, igienă dentară şi activitate fizică”, avertizează psihologul Candice Alfano.

Deficitul de somn poate cauza o multitudine de boli. De aceea, este foarte important ca părinții să acorde atenție sporită orelor de somn necesare pentru categoria de vârstă din care face parte copilul lor și să ia toate măsurile pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor. Printre bolile cauzate de un somn insuficient se află și:

 – insuficiența cardiacă și diversele boli de inimă;

 – obezitatea;

 – diabetul;

 – hipertensiunea;

 – depresia;

 – ADHD-ul.

Cercetările în domeniu au relevat faptul că schimbarea orei de culcare sau nerespectarea unui program regulat de somn poate afecta dezvoltarea normală a creierului micuțului. 

Pentru a te asigura că copilul are parte de somnul necesar pentru o dezvoltare normală, îți sugerăm să îți faci un jurnal de somn. Încearcă să notezi în detaliu tot ce ține de somnul copilului – ore de culcare, câte ore doarme și dacă/de câte ori se trezește pe timpul nopții. După câteva săptămâni, poți compara numărul de ore de somn ale copilului cu orele recomandate pentru vârsta sa. În acest fel, vei observa mai ușor dacă are tulburări de somn sau dacă nu doarme destul. 

În iulie 2013 a fost publicat un studiu în Jurnalul de Epidemiologie și Sănătate Generală, care arată că la vârstă de 3 ani copiii au cea mai mare rată de program de culcare neregulat – 20% dintre copiii incluși în această cercetare merg la somn la altă oră în fiecare zi. Atât fetele, cât și băieții, care nu merg la somn la aceeași oră în fiecare noapte (la vârstă de 3 ani) au apoi scoruri scăzute la citit, matematică și orientare în spațiu.

De asemenea, testele au arătat că fetele de 7 ani, care au ore de culcare neregulate sunt predispuse la a avea scoruri scăzute la toate măsurătorile cognitive întreprinse. În schimb, băieții de aceeași vârstă, care au și ei ore neregulate de culcare nu au înregistrat nici o diferență de scoruri față de cei cu orar de somn regulat.

Dar așa cum fiecare copil își are personalitatea sa, datele respective ar putea varia, cel mai sigur fiind preîntâmpinarea oricăror probleme, asigurându-te că cel mic are parte de o odihnă corespunzătoare.

 

Sursa: sfatulparintilor.ro, adevarul.ro

 

Share:

Articole recomandate