Bunicuţa din Chişinău care face ARTĂ din materiale reciclabile
- 2016-12-08
- 8304
O bunicuţă pensionară sfidează stereotipurile legate de faptul că activităţile de bază trebuie să fie doar educaţia nepoţilor şi treburile casnice. Doamna Alexandra Turceac are 62 de ani şi este o mare pasionată de arta hand-made. Nu este vorba despre un interes tipic, din contra, neordinarul stă în capul mesei.
Ideea de a crea obiecte hand-made din materiale reciclabile a apărut cu mulţi ani în urmă, în momentul când doamna Turceac a cunoscut o italiancă. Aceea i-ar fi spus că ar putea încerca să realizeze lucrări din pachete de polietilenă, care ar avea o utilizare practică. La acel moment, ideea a fost „îngheţată”, dar peste ani, gândul a fost realizat în practică.
Acum, pensionara face covoraşe şi preşuri unicale. Cel mai mai anevoios proces este pregătirea materiei prime. Ia mult timp până sunt făcute fâşiile de polietilenă. De regulă, meşteriţa nu procură în mod intenţionat pachete, ci le adună în rezultatul cumpărăturilor. Un covoraş de dimensiuni medii se realizează într-o zi. Pentru o lucrare de dimensiuni mai mari, dna Alexandra petrece chiar şi o săptămână, împletind fâşiile de polietilenă. Munca manuală este de mare preţ, dar, doar cei care practică şi înţeleg câtă trudă şi suflet este depus într-o lucrare, apreciază pe deplin.
“E greu de spus cât costă o asemenea lucrare. Până acum consider activitatea mea ca un hobby. Lucrările le făceam cadou prietenilor şi rudelor. De curând, am participat în cadrul unui Yard Sale. Acolo am descoperit că multe persoane erau interesate de lucrările mele, doar că atunci când spuneam că preţul covoraşelor este de 100, 150 şi 250 lei, mergeu mai departe…”
Bunicuța confecţionează diverse tipuri de covoraşe, rămâne la discreţia celor interesaţi să aleagă culorile, dimensiunile şi tipul de material. Mulţi clienţi vin cu propria materie primă, alţii însă nu se complică la tipul texturii, importantă este simbolistica acestor obiecte decorative drăguţe. O încercare reuşită a meşteriţei a fost şi confecţionarea gentuţelor. Ca şi o bună parte din covoraşe, şi gentuţele au fost dăruite celor apropiaţi.
Foto: arhiva personală