Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un cuplu din Chișinău învață străinii să gătească bucate tradiționale în baza cărților poștale!

Un cuplu din Chișinău învață străinii să gătească bucate tradiționale în baza cărților poștale!

 

De ziua mondială a poștei, soții Anna și Ștefan Crani, doi tineri împătimiți de crearea cărților poștale, nu au lăsat să treacă această zi pur și simplu...

Anna și Ștefan Crani sunt o familie tânără din Chișinău care de câțiva ani răspândește tradițiile moldovenilor pe toate continentele, prin cărțile poștale pe care le creează. “Am această pasiune de mic copil, de pe vremea când trimiteam scrisori și felicitări celor dragi prin poștă și nu prin internet. Atunci când am descoperit proiectul Postcrossing, un fel de schimb de cărți poștale în toată lumea, am realizat că ceea ce ne oferă piața moldovenească la acest capitol, nu ne promovează suficient viața și cultura din Moldova și atunci s-a născut ideea de a crea noi înșine cărți poștale”, spune Anna Crani. 

Conceptul și designul sunt create de soții Crani. Ștefan este absolvent al Facultății de Arhitectură și desenează ilustrații și desene animate, iar Anna a făcut Școala de arte și de descurcă în pictură.  “Ne putem mândri cu 12 cărți poștale pe care sunt prezentate rețete de bucate tradiționale moldovenești: mămăligă, plăcinte, murături, sarmale, prune umplute cu nuci, tort “Cușma lui Guguță”, răcituri etc. De curând am lansat o nouă carte poștală cu vinurile Moldovei: Rara neagră, Feteasca albă etc. Acum am început să lucrăm la o serie de cărți poștale despre orașul meu natal Chișinău, pentru a scoate în evidență cele mai deosebite locuri și monumente ale capitalei”, adaugă Anna. 

De când fac parte din comunitatea Postcrossing, familia Crani a primit cărți poștale de pe tot globul pământesc, având astăzi o colecție peste 600 de cărți postale. “Cea mai deosebită pentru mine  este una venită din Germania, având ilustrată pe ea o idee din “Star Wars”, eu fiind o împătimită a acestui film. Dar la fel de mult îmi plac și ilustratele cu ciuperci, flori, animale venite de peste tot”, mai spune femeia.

Anna ne asigură că ziua mondială a poștei nu trece niciodată nemarcată de familia Crani. “Astăzi voi trimite un set de cărți poștale în grupul Postcrossing. Încă nu știu în ce parte a lumii vor ajunge ele, pentru că urmează să vedem ce țări va alege programul de selecție (sistem gen random.org n.r.). După care voi pregăti bucate, făcute după rețetele  cărților noastre poștale.”      

 

La 9 octombrie, se sărbătorește, în fiecare an, Ziua mondială a poștei. Aceasta marchează înființarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna, a Uniunii Generale a Poștelor.

 

O parte din colecția de cărți poștale a familiei Crani, primite în dar din diferite colțuri ale lumii

 

Foto: Arhiva familiei Crani

Share:

Articole recomandate