Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Soțul i-a fost alături de naștere și susține că aceasta a fost cea mai bună decizie

Soțul i-a fost alături de naștere și susține că aceasta a fost cea mai bună decizie

Îi zice Aliona, e mămica unui băiețel care tocmai a făcut un anișor, și își amintește cu drag de ziua când l-a adus pe lume pe Mateo. Iar aceasta se datorează faptului că soțul său, Iulian, i-a fost alături și a încurajat-o pe parcursul nașterii. Mămica și tăticul au ținut să ne povestească experiența sa ca un exemplu pentru alte femei care și-ar dori să aibă bărbatul iubit alături de ele la naștere, dar au dubii.

Iulian a devenit tată în urmă cu 1 an. Și-a învins temerile și și-a văzut băiețelul din prima secundă de viață extrauterină. Prezența lui în sală de naștere i se părea inutilă inițial și chiar considera că e o idee proastă. Dar acum nu regretă ce a făcut, pentru el un mare avantaj este faptul că și-a văzut băiatul din primul moment. „Am văzut când i-au tăiat cordonul ombilical, când i-au făcut testele pe masă, am văzut tot prin ce trece o femeie în timpul nașterii. Mi s-a părut minunat”, a spus tatăl.

Un an în urmă a mers la spital cu gândul că nu va asista la naștere, dar văzând prin ce durere trec a  hotărât să rămână ceva timp cu mine. Pe parcursul nașterii medicul i-a zis să rămână pe loc, din motivul că eu doar pe el îl auzeam ce zice și nu ascultam medicii ce sfaturi spun pentru a ușura durerile. O vorbă bună și o mângâiere mi-a fost de folos, eram mai relaxată, mai sigură în mine lângă el. Auzeam cum medicul îi zicea să se ducă la capul meu,dar el stătea în spatele medicilor să vadă ce fac. Într-un cuvânt a văzut tot, a participat ca un medic, ceea ce eu n-am văzut nici pe o clipă”, povestește Aliona.

A doua zi medicul îmi zice: „Aliona, din experiența mea de medic, eu n-am întâlnit așa cazuri și nici așa bărbat, încăpățânat, dar bravo, cu așa caracter puternic și rezistent la toate. Ai avut o susținere mare din partea lui și noi am avut noroc de el, tu n-ai fost ascultătoare pe parcursul nașterii, doar pe el îl ascultai, între voi e o legătură strânsă. Mereu stătea în spatele nostru, mă gândeam că nu va rezista și va pleca,dar nu, a rămas până la sfârșit”.   

 

    

Mămica mai spune că Iulian își dorea foarte mult băiat. „În momentul când el mi-a zis: „Ești însărcinată, și nici nu e nevoie să faci vreun test sau USG”,eu am rămas surprinsă. El știa că noi vom avea băiat, că bebe se va naște la sfârșit de iulie și va fi în zodia leu, asta își dorea și iată că dorințele lui și încrederea în sine au devenit realitate. Am avut o sarcină frumoasă și plină de emoții pozitive, n-aș zice că a fost ușoară, dar nici grea”.

Aliona mai adaugă că e un lucru cât se poate de firesc pentru cuplu și un sprijin psihologic foarte bun pentru femeile care nasc, o experiență care le pot înălța în ochii bărbatului. El vede că nu e joacă. Prezența tatălui la naștere are un impact pozitiv pe termen lung și permite construirea unei legături puternice între membrii familiei.

Mentalitatea masculină e să nu te bagi la un lucru la care nu te pricepi. Ce să facem noi acolo? Motivul de ce bărbații refuză să stea la capul soțiilor în sala de naștere. Desigur, trebuie respectată libertatea tatălui de a fi sau nu prezent la naștere.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate