Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Mic ghid pentru călătorii internaționale sigure împreună cu copiii

Mic ghid pentru călătorii internaționale sigure împreună cu copiii

Dacă ați decis să plecați împreună cu copiii într-o vacanță peste mări și țări, este important să vă luați măsurile de precauție necesare. Iar cum copiii sunt mai vulnerabili la îmbolnăviri, va fi necesar să vă luați chiar și mai multe măsuri de precauție. Astfel veți fi pregătiți pentru a preveni posibilele probleme de sănătate asociate călătoriei, întorcându-vă acasă doar cu amintiri frumoase.

Specialiștii în epidemiologie și boli infecțioase recomandă ca o primă consultație precălătorie să fie făcută cu cel puțin șase-opt săptămâni înaintea plecării, astfel încât să existe timp pentru a vă face cu toții vaccinurile și rapelurile necesare pentru a vă bucura de imunitate. De asemenea, este bine să aveți în vedere că, deși majoritatea vaccinurilor sunt bine tolerate, în primele 24-48 de ore de la vaccinare există, totuși, riscul apariției unor efecte secundare (febră, durere de cap și, eventual, dureri musculare) și ar fi bine să nu porniți la drum în aceste condiții. 

În ceea ce-i privește, specific, pe copii, părinții ar trebui să se adreseze medicului pediatru curant înainte de călătorie, pentru a analiza carnetul de vaccinare și a constata dacă au fost făcute vaccinurile de rutină.

Vaccinări suplimentare, în funcție de destinație

Pe lângă acestea, poate fi nevoie de alte vaccinuri, , în funcție de destinația de vacanță și de activitățile pe care v-ați propus să le faceți cu copiii în acel loc. Astfel, vaccinul antirabic poate fi foarte util pentru copii dacă veți călători în zone unde ar putea întâlni câini sau alte animale. Aceste vaccinuri vă pot scuti de multe bătăi de cap atunci când mergeți în părți ale lumii unde ar putea fi dificil să obțineți rapid imunizări împotriva rabiei și îngrijiri medicale.

De asemenea, vaccinul împotriva febrei galbene vă va fi cerut dacă veți călători în unele părți din America de Sud sau din Africa. Pot beneficia de el copiii cu vârste de peste nouă luni. În cazul adulților cu vârste de peste 60 de ani, vaccinarea se face cu unele restricții și cu acordul informat al pacientul. 
Întrucât nu este un virus de rutină pentru zona Europei, este posibil ca medicul pediatru să nu aibă vaccinul disponibil în cabinet, așa că este important să vă luați o marjă de timp și să începeți pregătirea imunologică din vreme.

La fel, vaccinurile împotriva febrei tifoide și difteriei sunt recomandate copiilor și călătorilor adulți care ar putea fi expuși la alimente sau la apă contaminate. În aceeași categorie intră și vaccinul împotriva hepatitei A, care se va face în trei doze, într-un interval de șase luni. Însă vaccinul conferă imunitate după a două doză, realizată la o lună după prima doză.

Vaccinul antitetanos conferă imunitate pe o perioadă de cinci ani. Așadar, dacă au existat incidente în urma cărora ați primit acest vaccin în trecut, străduiți-vă să vă amintiți când s-a întâmplat asta, pentru a evita o vaccinare inutilă.

Nu în ultimul rând, imunizarea împotriva unor boli precum poliomielita este deosebit de importantă atunci când călătoriți într-o țară din afara Europei. Chiar dacă numărul de țări în care călătorii se pot confrunta cu riscul de a face poliomielită este mic, pot apărea focare de boală și este important ca juniorii voștri să fie pe deplin imunizați și protejați.

După ce schema de vaccinare este completă, veți primi avizul medical pentru călătorie.

Precizări importante privind imunizarea

Pentru ca răspunsul imun al organismului la antigenele vaccinale să fie maxim, este foarte important ca persoana care se adresează pentru vaccinare să aibă o stare de sănătate optimă. Altfel spus, persoanele în cauză trebuie:  

  • să nu aibă febră;
  • să nu urmeze tratamente cu antibiotice;
  • să nu aibă boli cronice care să fie decompensate.

De asemenea, femeile însărcinate nu pot beneficia de unele vaccinuri, drept pentru care le este recomandat să călătorească doar în zone în care să nu fie expuse riscului de a contracta o boală infecțioasă.

Alte măsuri pentru a rămâne sănătoși

Există și boli care nu pot fi evitate (doar) prin vaccinare. Așadar, iată alte câteva măsuri, universal valabile, pentru a evita îmbolnăvirea:

  • Diareea călătorilor este cea mai frecventă boală care îi afectează pe turiștii internaționali. Ea apare mai ales în țările în curs de dezvoltare din America Latină, Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Însă oriunde ați călători, luați aminte la alimentele și la băuturile pe care le consumați. Chiar dacă cei mici sunt mai sensibili și diareea poate avea efecte severe în cazul lor, și adulții pot fi serios afectați din această cauză.

În acest sens: nu mâncați nimic de la vânzătorii ambulanți și, în general, stați departe de alimentele preparate și servite în condiții improprii de igienă; nu consumați preparate de carne care nu a fost preparate bine termic, cu atât mai puțin din carne crudă; fructele și legumele trebuie spălate bine, în coajă fiind, și pot fi consumate doar după ce sunt decojite; beți doar apă îmbuteliată, care provine din surse tratate – băuturile sigure includ apă carbogazoasă îmbuteliată și apă fiartă sau tratată cu clor sau cu iod.

  • Evitați nu doar deshidratarea, ci și insolația atunci când călătoriți mult într-o țară cu temperaturi ridicate, în special cu mașina. Faceți un plan detaliat și un orar al cantităților de lichide pe care le veți oferi copiilor. De asemenea, aveți în vedere pălării și ochelari de soare pentru toți membrii familiei. Nu în ultimul rând, protejați-i pe cei mici cu produse emoliente de protecție solară, cu filtru UVA și UVB.
  • Prevenirea înțepăturilor de țânțari poate reduce riscul de a face unele infecții, inclusiv virusul Zika, chikungunya, malaria și febra dengue. Pentru a vă apăra de insecte, precum și de insolație, purtați cămăși din materiale naturale (din bumbac sau din in), cu mâneci lungi, și pantaloni lungi, de preferat de culori deschise. De asemenea, nu folosiți parfum, ci produse cu efect repelent împotriva insectelor. Produsele repelente recomandate de Organizația Mondială a Sănătății sunt pe bază de insecticid DEET, cu o concentrație între 30 și 50%. 

Alte măsuri pentru a evita înțepăturile de insecte sunt: utilizați plase de țânțari pentru pat și paravane pentru o protecție suplimentară atunci când veți dormi; dacă v-a fost prescris un medicament preventiv pentru malarie, luați-l și asigurați-vă că și copiii voștri îl iau conform instrucțiunilor.

  • Nu neglijați și nu faceți compromisuri în ceea ce privește spălarea mâinilor, fiind un model de perseverență în ceea ce privește igiena pentru copiii voștri. Astfel, spălați-vă mâinile întotdeauna la revenirea acasă (cu atât mai mult dacă ați folosit transportul în comun), înainte și după folosirea toaletei, înainte de a mânca, înainte de vă lua pastilele etc.

Sursa: reginamaria.ro 

 

Share:

Articole recomandate