Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Nașterea în Franța: Femeile participă la sesiuni de „reeducare” a perineului

Nașterea în Franța: Femeile participă la sesiuni de „reeducare” a perineului

Nașterea și alăptarea sunt subiecte de interes pentru fiecare mămică sau viitoare mămică. Vă prezentăm în continuare experiența nașterii și alăptării expuse de Rebeca Plantier, fondatorul comunității online “Fit to Inspire”, comunitate menită să inspire femeile din toate colțurile lumii, indiferent de vârstă, greutate și stilul de viață.

Am născut în Franța doi din cei trei copii ai mei (al treilea, în Elveția) și am avut numai experiențe pozitive. Cultura și sistemul medical francez pun pe primul loc sănătatea și integritatea mamei în toate stadiile sarcinii, iar nașterile mi-au dat senzația că sunt în siguranță și ocrotită.

Infrastructura Franței – incluzând sistemul medical, îngrijirea copilului la prețuri mici și numeroase resurse pentru femei – îi dă timp fiecărei femei pentru a se pregăti de naștere și de a se recupera după naștere, dar și de a avea grijă de bebeluș.

Cei 15 ani petrecuți în Franța m-au făcut să-mi dau seama ce înseamnă nașterea și alăptarea pentru femeile franceze.

Nașterile cu medicamentație sunt standardizate

Nașterile cu epidurală sunt ceva normal în Franța. De ce să trecem prin dureri dacă avem mijloace să o împiedicăm, nu?! Provocarea nașterilor este, de asemenea, practicată, astfel încât să le fie mai ușor atât medicilor, cât pacientelor.

Nașterea naturală nu este, însă, ceva extrem de rar. Sunt maternități și clinici private unde se naște natural. Când am născut eu, am cerut să nu mi se inducă nașterea și dorința mi-a fost respectată.

Femeile au tendința de a sta mai mult în spital după naștere

Acum 12 ani, când am născut primul copil, mamele aveau voie să stea în spital până la 6 zile după o naștere normală. Am avut pe lângă mine o mulțime de experți în îngrijirea copilului care m-au învățat ce să fac înainte de a mă duce cu copilul acasă.

Acum femeile stau în jur de 3 zile (nu include și ziua nașterii). Cele cu cezariană stau 4 zile. În acest răstimp, mamele aflate la prima naștere sunt învățate cum să spele copilul, cum să-l îmbrace, cum să-l alăpteze. După naștere, femeile au parte de 10 sesiuni alături de o moașă pentru recuperarea perineului.

Mamele sunt sfătuite să se odihnească, să doarmă și să mănânce corespunzător pentru a se recupera.

Mamele și bebelușii stau în aceeași cameră

În Franța nu se separă mama de prunc. Dacă sunt probleme, există rezerve speciale în care familia să fie alături de bebeluș. Francezii spun că acest lucru este foarte important pentru sănătatea bebelușului.

Alăptatul este o alegere personală

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, procentul femeilor care alăptează în Franța este mai mare decât acum 20 de ani. Cu toate acestea, nu toate femeile franceze urmează recomandarea alăptării exlusive până la 6 luni.

Cele mai multe dintre femei alăptează 3 luni, pentru că ar trebui să se întoarcă la serviciu. Concediul de maternitate este de 10-13 săptămâni, în Franța. Statisticile spun că 19% dintre franțuzoaice alăptează până la 6 luni, spre deosebire de norvegience al căror procent ajunge la 80%.

Revenind la experiența personală, niciun medic sau altă autoritate medicală nu m-a forțat nici să alăptez, nici să-mi hrănesc bebelușul cu biberonul. Orice alegere face femeia primește tot suportul medical de care are nevoie.

Moașele au un rol foarte important

După ieșirea din spital, femeile din Franța au suportul moașelor care vin în vizită la domiciliu de cel puțin trei ori. Moașele verifică cicatrizarea rănilor, asistă femeile la alăptare și le răspund la toate întrebările legate de îngrijirea bebelușului.

Femeile participă la sesiuni de „reeducare” a perineului

După naștere, femeile participă la 10 sesiuni de „reeducare” a perineului, sub supravegherea moașelor. Costul acestor sesiuni este acoperit de la bugetul de stat și au ca menire reducerea cheltuielilor cu eventualele cheltuieli pentru tratarea incontinenței urinare.

Se acordă mai multă atenție depresiilor postnatale

Dacă în urmă cu 12 ani, la controalele de după naștere, medicii nu te întrebau prea multe despre starea emoțională, lucrurile s-au schimbat în prezent. Moașele care au grijă de lăuze sunt școlarizate și în urmărirea semnelor de depresie postnatală.

Sursa: sfatulparintilor.ro, foto simbol: i0.wp.com

Share:

Articole recomandate