În săptămâna 24 de sarcină bebelușul tău este cât un știulete de porumb
- 2017-05-04
- 6356
Începând cu săptămâna 24 de sarcină, realitatea privind apariția bebelușului începe să te înconjoare. În această perioadă trebuie să eviți stresul și te concentrezi cât mai mult asupra planurilor de viitor.
Dezvoltarea copilului
Bebelușul cântărește aproximativ 650 de gram și are circa 30 de centimetri lungime. Creierul și sistemul nervos al copilului, dar și plămânii, se dezvoltă mai rapid în această perioadă. Pielea este încă subțire și translucidă, dar își va schimba structura în curând. În săptămâna 24 fătul începe să aibă percepția poziției sale în interiorul sacului amniotic (dacă este cu capul în jos sau cu partea dreaptă în sus). Acest lucru se datorează dezvoltării urechii interne care este responsabilă de echilibru și percepția poziției. De asemenea, în această perioadă micuțul face progrese, sistemul reproducător, sistemul nervos, sistemul digestiv și cel circulator sunt bine puse la punct și funcționează la parametri optimi.
Schimbările mamei
Părul începe să crească mai repede, nu îți mai cade și devine din ce în ce mai des. Din păcate, creșterea părului nu este limitată numai la zona capului, el se îndesește și în alte zone, inclusiv pe obraji, pe bărbie sau deasupra buzei superioare, pe burtă și în alte zone. Partea bună este că în timpul sarcinii epilatul nu este interzis. Uterul tău s-a dezvoltat atât de mult încât a ajuns aproape la 5 centimetri deasupra buricului. De acum încolo este posibil să ai de-a face cu destul de multe cereri în privința atingerii burticii. E alegerea ta pe cine lași să ia pulsul evenimentelor și pe cine nu. Bebelușul va începe să te lovească și e posibil să te surprindă forța lui.
Sfaturi
- Poți începe a face planuri de viitor pentru bebeluș;
- Nu pune picior peste picior – această poziție întrerupe circulația de la nivelul membrelor inferioare;
- Pentru durerile de spate poți face gimnastică și masaj. La gimnastică este interzis să stai așezată pe burtă, iar pe spate nu se recomandă;
- Poți face masaj, însă nu trebuie să fie prea puternic;
- În cazul în care simți că ceva este în neregulă sună medicul și întreabă-l ce e de făcut;
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Mănâncă șase mese mici și bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita indigestia și balonarea;
- Fă plimbări dese în aer liber, care să îți pună circulația în mișcare, vei evita astfel și migrenele, și apariția inflamațiilor;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Foto: bildderfrau.de; copilul.ro;
Informații: qbebe.ro; copilul.ro