GHID de dezvoltare a bebeluşului până la 1 an
- 2016-04-15
- 18569
Poţi controla evoluţia bebeluşului cântărindu-l şi măsurându-l regulat. Graficele pe care le vei face vor fi un indicator vital al sănătăţii sale generale şi al stării de bine pe parcursul primului an. De asemenea, trebuie să observi fiecare lucru nou învăţat de bebeluş, pentru a vedea cum se dezvoltă. Totuşi, nu uita că fiecare copilaş este individual şi are propriul ritm de dezvoltare, fizică şi psihică. Nu este nevoie să-l grăbeşti în primul să an de viaţă.
Îţi prezentăm mai jos un Ghid orientativ, ca să poţi observa mai uşor ritmul obişnuit de creştere a unui copilaş.
Evoluţia dezvoltării psihice a copilului de la naştere este paralelă, dar şi subordonată creierului. La naştere creierul cântăreşte 360 grame şi ajunge la 900 grame la sfârşitul primului an de viaţă. Creşterea cantitativă este însoţită de mari progrese calitative înregistrate de sugar în dezvoltarea sa neuro-psihică, evidente de la o lună la alta.
Totodată se remarcă creşterea progresivă a capacităţii de adaptare a întregului organism la mediul fizic (frig, cald) şi social (la condiţiile de viaţă din familie sau colectivitate).
După vârsta de 1 lună până la 1 an, copilul îşi dezvoltă mai mult comportamentul motor (mişcări, în special ale mâinilor, poziţii staţionare, mers) decât pe cel afectiv sau verbal.
Foto: maternita.it; tabele - Odoraş