MAMĂ, te rog, nu fuma!
- 2016-03-09
- 4255
Când o femeie vrea să aibă un bebeluş, este gata să renunţe la multe “plăceri”, la un somn liniştit, la alimentaţia nesănătoasă, la dormitul pe burtă în perioada sarcinii şi multe altele. Renunţarea la ţigari este un proces mai greu, dar urmările pe care le poate avea acest viciu asupra dezvoltării copilului, ar trebui să fie o motivaţie bună.
Există numeroase studii care tratează efectele fumatului pasiv la nou-născuţi şi la copiii până la vârsta de 5 ani. S-a constatat că nou-născuţii fumătoarelor au adesea o greutate mai mică la naştere, adică în jur de 2500 de grame, iar greutatea va fi cu atât mai mică faţă de cea normală cu cât femeia însărcinată fumează mai mult. De altfel, rata mortalităţii copiilor în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naştere este mai ridicată în cazul mamelor fumătoare decât în cazul mamelor nefumătoare.
S-a ajuns, de asemenea, la concluzia că sugarii de greutate inferioară celei medii sunt predispuşi să se îmbolnăvească mai des în primul lor an de viaţă. După naştere, există la nou-născuţi riscul de „moarte subită” ale cărei cauze încă nu sunt în mod clar edificate. Se presupune că ar fi vorba despre pauzele lungi între respiraţii, care duc la asemenea sfârşituri tragice. Unei specialişti leagă probabilitatea morţii subite a sugarului de consumul de tutun al mamei.
Copiii care au părinţi fumători suferă mai frecvent de bronşite acute decât cei ai căror părinţi sunt nefumători. În plus, riscurile apariţiei bolilor sunt cu atât mai mari cu cât părinţii, în mod deosebit mama, sunt fumători.
La copiii şi adolescenţiii de la vârsta de 5 ani în sus, care respiră in mod constant fum de ţigară, se pot observa diverse forme de iritare a căilor respiratorii: tuse, expectoraţii, insuficienţă respiratorie, wheezing (şuierături). Aceşti tineri suferă, de asemenea, în mod frecvent de repetate inflamaţii ale canalului auditiv şi amigdalite.
Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi autorităţile sanitare din Statele Unite şi Marea Britanie au constatat că numărul cazurilor de astm şi gravitatea acestora la copii depind de consumul mai mic sau mare de tutun din cadrul anturajului lor. Fumatul pasiv la copii şi la adolescenţi intensifică riscul acestora de a fi predispuşi la astm.
Pentru sănătatea copilului tău, renunţă la tutun şi nu permite ca în mediul în care se află micuţul tău să se fumeze!
Foto: foxnews.com