Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Recomandări în cazul unui atac nuclear

Recomandări în cazul unui atac nuclear

Riscul unui atac nuclear este acum puțin probabil, dar nu imposibil. Sunt concluziile Consiliului Suprem de Securitate, care a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și populației pentru un astfel de dezastru. În această ordine de idei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintește că primul ajutor și-l poate acorda omul singur, izolarea corectă la domiciliu, respectarea măsurilor de igienă și protejarea locuinței de aerul contaminat, scrie ntv.md

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea unor consecințe nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situația de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului general pentru Situații de Urgență la acest subiect".

La rândul său, specialistul în domeniul radioprotecției din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Calancea, a declarat că în țara noastră a existat mereu un pericol nuclear, deoarece suntem înconjurați de mai multe stații atomice. Totuși, el a precizat că, în contextul războiului din Ucraina, pericolul este și mai mare, de aceea, autoritățile și cetățenii trebuie să fie păregătiți pentru orice scenariu.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: "E foarte important populația să cunoască pericolul, să sesizeze că s-au schimbat timpurile și acest pericol deja este mai mult probabil să se întâmple. Sperăm că nu va fi, dar, totuși, trebuie să fim gata". Specialistul în urgențe radiologice din cadrul IGSU, Alexandru Calancea, a mai declarat că oamenii trebuie să se informeze doar din surse sigure și să nu creeze panică în societate. ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: "Contaminarea teritoriului dacă va avea loc, este important să stăm acasă, măcar câteva zile.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: "Ele se administrează numai în caz de accidente nucleare, unde este eliminare de iod radioactiv. Iodul radioactiv nu se elimină la toate accidentele. Pastilele se administreză din prealabil, numai la indicația Ministerului Sănătății, la indicația medicilor". De asemenea, în cazul unui atac nuclear, se recomandă păstrarea produselor alimentare în pungi și consumarea apei îmbuteliate.

Totodată, oamenii trebuie să fie asigurați cu respiratoare și măști sanitare, atenționează specialiștii. Pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni informați, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un ghid cu informații utile, care poate fi descărcat de pe site-ul www.dse.md. Materialul instructiv include regulile de siguranță pentru cetățeni și recomandări de pregătire pentru diverse situații de risc. Documentul prevede și acțiuni care trebuie realizate în caz de semnale de avertizare, lipsa curentului electric, întreruperea livrării de apă, dar și a legăturii telefonice. 

Share:

Articole recomandate