Ce se poate și ce nu se poate în timpul alăptării
Acerumen

Ce se poate și ce nu se poate în timpul alăptării

Ce se poate și ce nu se poate în timpul alăptării

Multe proaspete mămici se întreabă dacă pot merge la solar sau la saună când alăptează sau dacă îşi pot vopsi părul. Verificați în articol ce este permis în timpul alăptării şi ce tratamente pot afecta bebeluşul. Pe site-ul kellymom.com a fost prezentată o listă cu produsele şi tratamentele cosmetice care pot fi folosite în siguranţă pe perioada alăptării şi care sunt cele care trebuie evitate.

 

Proceduri cosmetice permise în timpul alăptării:

1. Crema împotriva vergeturilor de pe sâni

Un produs cosmetic de acest gen poate fi utilizat în timpul alăptării – şi este chiar recomandat – pentru că după naştere se întâmplă, uneori, să apară vergeturi pe sâni. Doar metoda de aplicare a cremei este importantă. Deşi nici unul dintre ingredientele produsului nu se absoarbe în lapte, mirosul sau gustul acestuia pot descuraja copilul să sugă. Prin urmare, cel mai bine este să aplicaţi crema de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, imediat după hrănire. Până la următoarea masă, crema de pe piept se va absorbi, iar mirosul sau gustul său nu vor fi perceptibile pentru copil. Aplicând un produs cosmetic de acest gen, previi apariţia vergeturilor pe sâni.

2. Cremele de slăbit şi anti-celulită

După sarcină le puteţi aplica fără griji. Ingredientele pe care le conţin sunt sigure pentru copil deoarece nu pătrund în lapte.

3. Tratamente chimice pentru păr

Vopsitul părului în perioada alăptării este permis, deoarece substanţele din preparatele cosmetice nu ajung în lapte. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că, de obicei, în primele 2-6 luni de la naştere, proaspăta mămică pierde acel păr care nu a căzut în timpul sarcinii. Tratamentele chimice pot exacerba acest fenomen.

4. Scrub acasă

Nu există niciun motiv pentru care să nu puteţi utiliza produse cosmetice exfoliante în timpul alăptării. Totuşi, nu uitaţi, că după naştere, pentru o perioadă de timp, pielea va fi la fel de sensibilă ca şi în timpul sarcinii. Iar un peeling-ul grosolan o poate irita. Mai sigur este un peeling cu granulaţie fină.

5. Epilarea axilelor

Epilarea axilelor în perioada alăptării este permisă. Iar pentru asta puteţi folosi cremă depilatoare sau aparatul de ras. Crema depilatoare este bine să o folosiţi imediat după hrănirea bebeluşului – astfel încât până la următoarea masă să treacă mirosul neplăcut al cosmeticelor. Se recomandă alegerea cremelor pentru piele sensibilă. Tratamentele cu laser pentru îndepărtarea părului nu sunt recomandate – modificările hormonale care apar în organismul unei femei care alăptează pot face pielea mai sensibilă la lumina laserului, cicatrizare şi decolorare. Majoritatea experţilor recomandă ca tratamentele cu laser să se efectueze la două luni de la finalizarea alăptării.

6. Cosmeticele cu ingrediente interzise în timpul sarcinii, de exemplu cu retinol

Nu există contraindicaţii pentru acest tip de cosmetice, deoarece ingredientele lor nu ajung în lapte. Dar atenţie – e posibil să nu le toleraţi dacă aveţi pielea sensibilă, chiar dacă înainte de sarcină nu v-au cauzat probleme.

7. Sauna şi băile fierbinţi

Astfel de tratamente nu sunt interzise în perioada alăptării. Dimpotrivă ele pot fi chiar utile atunci când producţia de lapte este insuficientă, deoarece căldura intensifică lactaţia.

8. Manichiura şi pedichiura

Nu există interdicţii, dar ar trebui să căutaţi un salon în care aveţi încredere şi să vă asiguraţi că instrumentele, care vor fi folosite, au fost sterilizate.

9. Plaja şi solarul

Radiaţiile generate de soare sau de lămpile din solar nu afectează cantitatea sau calitatea laptelui matern. Cu toate acestea, e posibil ca solarul să vă provoace arsuri la nivelul mameloanelor, ceea ce face dificilă sau imposibilă alăptarea. Dacă doriţi să faceţi plajă topless, este important să vă protejaţi sânii şi mameloanele cu o cremă cu protecţie solară ridicată. Dacă aţi născut prin cezariană lucrurile sunt un pic diferite. În timpul vindecării tăieturii de la cezariană nu se recomandă utilizarea solarului – razele UV afectează negativ aspectul cicatricii postoperatorii.

 

Proceduri cosmetice de evitat în timpul alăptării:

1. Procedurile dermatologice estetice
Alăptarea exclude majoritatea tratamentelor dermatologice estetice: popularele injecţii cu acid hialuronic, mezoterapie, injectarea de toxină botulinică (de exemplu, în scopul de a reduce transpiraţia excesivă) sau tratamentele cu laser şi IPL. Nu se cunoaşte în ce mod aceste tratamente cosmetice afectează procesul de lactaţie.

2. Tratamentele cosmetice pentru o piele mai fermă pe piept
Perioada de alăptare exclude tratamentele care presupun utilizarea de produse cosmetice puternice sau dispozitive pentru reducerea vergeturilor (de ex. microdermoabraziune). Acest lucru poate avea un efect negativ asupra menţinerii alăptării.

3. Chirurgia plastică mamară
Nu sunt permise în perioada alăptării tratamentele chirurgicale la nivelul sânilor constând din aşa-numita concentraţie a fibrelor de colagen (în urma căreia pielea îşi recapătă supleţea, iar sânul – forma dinainte de sarcină). Intervenţia chirurgicală şi timpul necesar pentru convalescenţă împiedică alăptarea.

4. Tratamentele pentru slăbit
Sunt descurajate mai ales acele tratamente care folosesc produse de înaltă performanţă: vid, iluminare în infraroşu sau tratamente prin biostimulare cu laser. Nu există niciun studiu cu privire la folosirea acestor tratamente în timpul alăptării.

5. Suplimentele alimentare
Fără consultarea unui medic, nu luaţi suplimente alimentare. Comprimatele care îmbunătăţesc aspectul pielii sau a unghiilor conţin vitamine şi minerale care pătrund în laptele matern. S-ar putea întâmpla ca bebeluşul să le primească într-o cantitate mai mare decât are nevoie şi asta ar fi periculos pentru sănătatea sa.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: gv-iv.ru

Adaugă comentariu

Închide